Komende activiteit

Zondagmiddag 23 oktober 2022

Karl Jenkins’  Stabat Mater 

Jenkins’ Stabat Mater laat u in de oktobermaand deelgenoot zijn van de smart van moeder Maria bij  het lijden van haar zoon Jezus. Daarbij  breidt Jenkins deze betrokkenheid uit naar de hele wereld.
De uitvoering betreft een bijzonder project van de werkgroep Blije Kerk, van waaruit dit initiatief is genomen. Al in het voorjaar is er een projectkoor gevormd, en zijn de repetities gestart met het Arnhems Symphonieorkest NOVA. Koor en orkest staan onder leiding van Ghassan Alaboud; de dirigent van NOVA. Shaza Hayek is soliste; zij is afgestudeerd aan het conservatorium van Damascus. De uitvoering wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van gemeente en burgers van de Overbetuwe middels de actie ‘Overbetuwe doet’. 
Het Stabat Mater is een van de beroemdste middeleeuws-Latijnse gedichten over het verdriet van de Maria om haar gekruisigde zoon. Het is genoemd naar de beginwoorden van het gedicht: Stabat mater dolorosa (De moeder stond bedroefd). Het gedicht werd gebruikt in de liturgie, en vele malen op muziek gezet. De Britse componist Karl Jenkins, geboren 1944, bracht zijn Stabat Mater in 2007 uit. Aan het oorspronkelijke Latijnse gedicht voegde hij enkele strofen toe waarbij hij het leed en geweld in de wereld benoemt. Teksten uit niet-christelijke en niet-Europese culturen uit heden en verleden. De compositie is verder opmerkelijk omdat Jenkins zich liet inspireren door niet-westerse invloeden door het gebruik van toonladders, melodische motieven, ritmische versieringen uit het Midden-Oosten. Vanuit de westerse muziektraditie zijn er invloeden van de jazz en de musical- en popmuziek te herkennen.
Jenkins muziek is door de pakkende melodieën en de vaak aanwezige ritmische drive goed toegankelijk en hij weet een groot publiek aan te spreken (schrijft Frans van der Loo, die dit Stabat Mater eerder in Veghel uitvoerde). Zijn Adiemus voor Delta Airlines is alom bekend. Tijdens de repetities heeft het projectensemble gemerkt dat de compositie Stabat Mater hoge eisen stelt aan de uitvoerenden.
Zondag 23 oktober kunt u de onbegrensde culturele en artistieke visie van Jenkins in dit prachtige concert meebeleven. Toegangsprijs: 15,-.Voor bestellen kaarten: klik op onderstaande link >

stabat mater van Karl Jenkins Tickets, zon, 23 okt. 2022 om 14:30 | Eventbrite

Of op de site van www.eventbrite.nl   Zoek op ‘Locatie’ : Driel

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Blije Kerk Concerten? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden Nieuwsbrief Blije Kerk Concerten Driel

6 + 1 =

(U kunt zich elk moment weer afmelden voor de nieuwsbrief)