Vorige activiteiten

Prachtig Pools concert van Promyki

15 september 2022

In de herdenkingsweek van Market Garden bracht muziekgroep Promyki Krakowa traditiegetrouw de herinneringen aan de de inzet van de Poolse brigade in 1944 in de hoofden en harten van de Drielenaren. Onder leiding van Roma Doniec-Krzemień liet Promyki de ongeveer 200 bezoekers genieten van hartverwarmende muziek: polka’s, mazurka’s. En daarnaast ook van krachtige soldatenliederen, die de parachutisten gekend moeten hebben; en verder ook enkele indrukwekkende klassieke stukken. Bij de opening van het concert zette Roma meteen de toon met een gedreven pianosolo van een Mazurka van Chopin. Waarbij het tweede deel van deze mazurka werd vervolgd door de volleerde jongvolwassen musici van het goed op elkaar afgestemde Promyki-ensemble (viool en cello).
Door de corona-perikelen was het Promyki-ensemble nu kleiner dan gewoonlijk; de kwaliteit van het ensemble was er niet minder om. Het ensemble werd verrijkt met twee bijzondere solisten. De bezoekers waren vooral onder de indruk van de gitarist Kornel Klamut, die van Johann Kaspar Mertz  Elegy speelde; adembenemend vertolkt. En de virtuoze Marcin Bolisęga speelde op accordeon op imposante wijze ’n fuga van Bach en een Italiaanse polka.
De beelden van de Parachutistenbrigade en hun generaal Stanislaw Sosabowski kwamen bij ieder voor ogen bij het spelen van de The Sosabowski Men van Joop van Dijk. Aan het slot van het concert memoreerde Roma Krzemień dat Promyki nu al bijna 30 jaar geleden voor het eerst in Driel kwam spelen; op initiatief van Jan Altink. Vandaag is het zijn geboortedag; daarom zette Roma in met Sto Lat,  het Poolse  Lang zal hij leven. Zij en ieder sprak de wens uit dat deze rijke traditie wordt voortgezet. De bezoekers zongen tenslotte ook mee mee met het Market Gardenlied: A bridge to the future; kenmerkend voor de warme sfeer van het concert.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=9D1H__VZeIQ
(Video van uitvoering start na 45 minuten)

http://promykikrakowa.pl/

 

 

Treffend muzikaal cadeau voor alle vrijwilligers: recht in het hart

Musikado,  28 augustus 2022

Op het jaarlijks vrijwilligersconcert van onze Maria Geboortekerk / de Blije Kerk deelde  muziekcollectief Musikado weer royaal ‘musikadootjes’ uit. Dat is het kenmerk en hun passie: het uitdelen van muzikale cadeautjes aan mensen die dit verdienen.
Michel Nas, voorzitter van de Blije Kerk Concerten, memoreerde in zijn inleidende woorden dat het nu 9 jaar geleden is dat gesproken werd over mogelijke sluiting van de kerk. Dit is tot nu toe voorkomen, omdat er in Driel zoveel vrijwilligers zich inzetten voor de kerk als de geloofsgemeenschap en als sociaal-cultureel centrum; het hart van het dorp. Als cadeau voor hun inzet genoten nu bijna 70 vrijwilligers van een songfestival; een mix van mooie luisterliedjes; van de prachtige stemmen en de rijke instrumentatie van gitaar, keyboard en percussie. Musikado staat onder leiding van Dianne Huberts, die terzijde nog opmerkte dat de Drielse kerk de mooiste plek was waar ze had gewerkt.
Uit het veelzijdige repertoire van Musikado werden we getrakteerd op een gevarieerd program: met een mix van stijlen, van pop tot kleinkunst, van gospel tot country, à capella en begeleid door piano, gitaar en percussie bracht het muziekcollectief een afwisselend programma. Geloof, hoop en liefde: deze drie waren de leidende thema’s. En ‘memories’ daaraan: behouden wat goed is, zoals onze kerkvrijwilligers weten.  De eeuwige thema’s: Geloof: ‘Ik geloof in jou en mij‘. Hoop: ‘Less is more’. Liefde: ‘Love me tender’. Al deze songs raakten de mensen. Bij het lied “Jij zit in mijn hoofd” van Yentl en De Boer genoten de bezoekers. Ze zongen mee, en gingen echt in het lied op. Met het slotlied van Lenny Kuhrs  ‘De Troubadour’ werd het warme, zeer gewaardeerde optreden afgesloten. Kenmerkend voor Musikado als troubadours; eigentijdse zang- en toonkunstenaars!  Voor de bezoekers was deze 28 augustus een songfestival!
Namens de locatieraad van de kerk bedankte Richard op den Kamp Musikado voor hun prachtige optreden voor de vrijwilligers van de kerk. Waarbij hij ook de hoop uitsprak dat er zich meer jonge mensen melden als vrijwilliger.

www.musikado.nl

 

 

 

Enjoy, ontroerend & joyful

10 juli 2022

‘Ons’ Driels Koor Enjoy verraste de vele bezoekers met een bijzonder imponerend en vreugdevol concert. Een uitmuntende presentatie van de koorleden, door de  leiding van dirigent Lex van Diepen, waarbij een sterk combo het koor muzikaal begeleidde. Enkele solisten voegden (bijvoorbeeld met Homeward Bound) een indrukwekkende dimensie toe aan het koor.
Enjoy verheugde zich zeer op dit concert, omdat het laatste concert – door de gedwongen corona-pauze – alweer dateerde van 2019.  Zo’n 200 enthousiaste belangstellenden genoten van de prachtig ingetogen klanken die over de bezoekers de kerk inrolden.
Het gevarieerd programma was opgebouwd in 4 blokken met een eigen karakter, afgewisseld door fijngevoelig intermezzo’s op accordeon. Het eerste blok bevatte nummers als Ave Maria en het prachtige Ave Verum van Karl Jenkins. Het volgende blok stond in het teken van filmmuziek. De uitvoering van bijvoorbeeld Schindlers List werd zeer gewaardeerd, gelet op het aanhoudende applaus van de toehoorders. In het derde blok stond vooral soft pop op het repertoire. Het concert werd afgesloten met het nummer Joyful, Joyful; een ware uitsmijter met, heel toepasselijk, “genieten” in de naam.

Zie ook: www.koorenjoy.nl

 

 

Osse Opera met klassiekers en bekende toppers

12 juni 2022

De aankondiging van het concert beloofde operahoogtepunten; dit heeft Osse Opera zondagmiddag 12 juni voor 200% waargemaakt! Het ensemble opende met klassieke hoogtepunten uit de 18e en 19e eeuw. Na de pauze genoten we van bekende meer recente toppers.
Nadat koor en publiek bij de openingsnummers aan elkaar, en aan de weelderige akoestiek van de kerk gewend waren, kregen koor en solisten de ruim 100 aanwezigen in de ban van de luisterrijke muziek, en de kracht van het koor. Dirigent Hans Lamers, die alle nummers plezierig toelichtte, gaf aan dat in deze moeilijke tijd met veel mondiale problemen er voor gekozen was in het program liefde en vrede door te laten klinken.
Aan het publiek was te merken dat vooral de solisten een extra dimensie gaven aan dit vaak ontroerende concert. Martine Alink, sopraan, en Véronique Lamers, mezzosopraan, spraken hart en gemoed aan, zoals bij stukken uit Idomeneo, Les Contes d’Hoffmann, Carmen, en West Side Story. Bij de mannensolisten bracht Hans Ruis met melodieuze stem stukken uit bijvoorbeeld Die Zauberflöte. Pieter Troost verdubbelde met z’n machtige stem de kracht van het koor. Ook Penny Weijenberg, als solist uit het koor, maakte veel indruk bij het publiek, bijvoorbeeld met ‘You’ll never walk alone’. Ook moet de geweldige prestatie worden vermeld van de getalenteerde pianiste SungHee Jo, die twee uur lang koor en solisten zeer professioneel ondersteunde.
Ed Vos, van de muziekcommissie van de Blije Kerk, zei in zijn inleiding dat het eerste contact met de Osse Opera al van drie jaar terug was. Door de coronamisère moest de uitvoering telkens worden opgeschort. In zijn slotwoord complimenteerde hij het ensemble met dit prachtige optreden én met het feit dat de Osse Opera dit jaar 90 jaar bestaat! De zeer geslaagde uitvoering was een unieke en bijzondere traktatie voor de bezoekers van de Blije Kerk Concerten Driel.

www.osseopera.nl

 

Muziekvereniging Concordia & Koor Cantorije

15 mei 2022

Het concert van het Drielse koor Cantorije en de eveneens Drielse muziekvereniging Concordia was een groot succes. Ondanks het zomerse voorjaarsweer hadden toch zo’n 150  mensen de weg gevonden naar de Maria Geboortekerk; ze genoten van een kwalitatief hoogstaand en gevarieerd concert. Het motto – na de lange coronaperiode – was: ‘Blij weerklinken’. De bezoekers genoten van een rijke muziekschakering: van Nederlandse nummers tot Spaanse melodieën. Van het Sanctus uit Schuberts Deutsche Messe tot Arcade, waarmee Duncan Laurence in 2019 het Eurosongfestival won. Het was te merken dat  bv. ‘La Paloma Blanca’ van Concordia de mensen raakte: ze kwamen in beweging; en ‘Comment ça va’ nodigde uit tot swingen (wanneer de kerkbanken dit niet verhinderde).
Cantorije, onder de bezielende leiding van Jacob Dubbeldam en met orgelbegeleiding door Jaap Jansma, bracht een aantal mooie geestelijke maar ook wereldse nummers. Concordia, een vereniging waarin het opviel dat er veel jeugdig talent meespeelt, vertolkte, onder de eveneens bezielende leiding van Willem van de Laar, schitterende arrangementen van moderne, maar ook traditionele muzieknummers. Tenslotte konden de aanwezigen genieten van een gezamenlijk optreden van beide gezelschappen; de twee verenigingen uit Driel vonden elkaar harmonieus. Concordia en Cantorije benutten samen duidelijk de kwaliteit van de akoestiek van de volle kerk. Het was een zeer geslaagde muziekmiddag; verzorgd door veel jong en oud Driels muzikaal talent. De mooie foto’s van Hans Jaspers spreken voor zich: het totaalbeeld van de twee grote muziekgezelschappen op het koor van onze kerk is indrukwekkend.

www.facebook.com/gemengdkoorcantorije.nl

www.concordia-driel.nl

Passieconcert Zanggroep Spirit

10 april 2022

Op deze zondag voor de Goede Week liet Zanggroep Spirit uit Best ons het lijdensverhaal van Jezus indringend beleven: van passie naar Pasen. Mooie Engelstalige ballads vertolken onze gevoelens bij de laatste dagen van Jezus; waarbij de intense gebeurtenissen telkens in gesproken tekst werden gememoreerd, zoals we die we kennen uit het Nieuwe Testament.
Met natuurlijk met de verwoording van wat ieder op dit moment in hoofd en hart heeft: de verschrikkingen die de mensen nu in Oekraïne ondergaan. In de hof van Gethsémané bad Jezus:  ‘Mijn hart breekt van verdriet. ‘Vader!  Als het mogelijk is, laat deze beker dan aan mij voorbijgaan. Het koor verklankte: ‘ I’ll  cry tears for you’. En poogde ook hoop te benoemen: ‘We will stand; face it all together.’
Bij de opening van het concert begroette Michel Nas, de voorzitter van de Blije Kerk, een Oekraïense familie, die nu in Driel onderdak is verleend. Ze werden met een warm applaus verwelkomd.
Zij, en de ongeveer 125 bezoekers van dit concert, mochten genieten van de perfecte presentatie van Spirit. De rijke klankkleur van het koor kwam door een goed beheerste gevarieerde dynamiek goed tot zijn recht door de akoestiek van de kerk. Dit werd verrijkt door de begeleiding van pianist Joost Kraaijeveld met zijn eigen karakter. De presentatie van het koor werd versterkt door de verschillende opstellingen. Bij het slotlied verspreidden de koorleden zich tussen en rondom de bezoekers. De aanwezigen voelden zich persoonlijk toegezongen, wat de beleving, ja de ontroering, intensiveerde. Het indringende Nederlandstalige nummer ‘Ken je mij’ van Stijn van de Loo en Huub Oosterhuis ontving als eerste een ‘open doekje’: een warm applaus. De bezoekers waren aangesproken; waarna meerdere ontroerende nummers succes oogsten en applaus kregen. Spirit presenteerde het passieverhaal vanuit een sterk geloof, hun verworven muzikale kwaliteit onder leiding van dirigente Ashley Houben, en vanuit hun gezamenlijke passie: zíngen. 

https://zanggroepspirit.nl

 

Matthäus Passion raakt ons hart

8 maart 2022

Samen met een groot aantal bezoekers (ongeveer 120) hebben wij  in onze kerk weer genoten van een prachtige uitvoering van de intieme kort versie van de Matthäus Passion. Het was de tweede keer dat de 10 vocalisten van het Mini Matthäus Ensemble, begeleid door piano en viool, ons lieten genieten van een indringende uitvoering van dit bekende werk van Bach.
De uitvoering werd overschaduwd door de vreselijke oorlogshandelingen die nu plaatsvinden in Oekraïne, en ieders hoofd en hart beroeren, zoals bij de opening van het concert werd gememoreerd.
Bachs’ indringende muziek verklankt onze gevoelens:
‘Wir setzen uns mit Tränen nieder’ …;
‘Erbarme dich, mein Gott’ …

Het Mini Matthäusensemble bestond 8 maart 2022 uit: Walther Deubel, tenor (evangelist), Bas de Leeuw, bas (Christus), Hesther Oor en Nanette Mans, sopraan, Sigurd van Lommel en Maartje Masereeuw, alt, Dierick Aartsen, tenor, Karel Barten, bas, Jantine Strik (kinderkoor), Cees-Willem van Vliet, klavier, Ingrid Lubbers, viool, Henk Westland, tenor en artistiek leider, Mirjam Bosgraaf, productie. 

www.minimatthäus.nl

 

Arnhems Symphonieorkest NOVA
met verrijkend hartverwarmend concert

28 november 2021

Uniek voor Driel en de regio: een uitvoering van een volledig symfonieorkest op het ruim bemeten koor van de katholieke kerk in Driel !  Onder leiding van de getalenteerde dirigent Ghassan Alaboud presenteerde NOVA, onder het motto: Oude wijn in nieuwe flessen’,  gevarieerde muziek uit de 19e, 20e en 21e eeuw, die teruggreep uit mooie muziek en beelden uit vroeger tijden. De ruim 120 bezoekers herkenden hofdansen en boerendansen, romantische melodieën en marsmuziek, kinderliedjes en volksmuziek uit heel Europa. Een mooi gevarieerd program: zowel feestelijk als sensitief. Voor de bezoekers was het zeer welkom dat NOVA het programma uitgebreid had toegelicht in een mooi verzorgd informatief programmablad.
De bijna 40 NOVA-leden hadden zich ingespannen om, ondanks de moeilijke corona-situatie en beperkte repetitietijd, een goede mix van plezier en prestatie over het voetlicht te brengen door hun drive:  met plezier muziek maken én het publiek een mooi concert laten horen. De aanwezige liefhebbers van klassieke muziek genoten het meest van de harmonische stukken zoals van Felix Mendelssohn: ‘Strijkerssymfonie VI’, van ‘Masques et Bergamasques’ van Gabriel Fauré, en vooral van de ‘Skandinavische suite’ van Emil Juel-Frederiksen. In deze meeslepende afsluiting van het concert kon NOVA, onder leiding van de enthousiaste dirigent, zich uitleven in de melodische stroom van Scandinavische volkswijzen en dansen. Hartverwarmend voor de bezoekers; zeker in deze zorgelijke coronatijd.
De orkestleden en de bezoekers lieten na afloop weten ook de zorgvuldige regie van de Blije Kerk-organisatie van de coronamaatregelen zeer te waarderen.

Zie ook: Arnhems Symphonie Orkest NOVA

 

Feestelijk concert Nijmeegs KoperKonsort

7-11-2021

Na de ‘corona-pauze’ is de Blije Kerk weer goed van start gegaan met een subliem concert van het professioneel geschoolde Nijmeegs KoperKonsort (NKK); een verrassing voor de liefhebbers van blaasmuziek. Het zeer gevarieerde programma liet ons genieten van de rijke klankkleur van het koper. Hoogtepunt van het concert was de uitvoering van Exultate Justi van de Venetiaanse componist Gabrieli. Alsof twee koren, die vanuit verschillende kanten van de San Marco tegenover elkaar staan, presenteerde het NKK een speels samenspel. (Het ‘Cori-spezatti’-effect, waardoor als het ware ’n stereo-effect gaat klinken). Gabrieli werkt dit uit naar een hemels hoogtepunt dat hart en ziel beroert. Een ander hoogtepunt was de ‘Sonata da Chiesa’ van de Nederlandse componist Jan Koetsier uit 1996. Een compositie om vaker te beluisteren, om de rijkdom ervan te ontdekken. Zo klinkt het warme timbre van de gedempte tuba en bugel als zangstemmen. De ongeveer 60/70 aanwezige liefhebbers van blaasmuziek kwamen natuurlijk ook goed aan hun trekken met de spiritual  ‘Battle of Jericho’; met de Amerikaanse traditional ‘Jeanie with the light brown hair’ van Foster; de bigband-muziek van Kurt Weill: ‘Song of Mandaley, en met natuurlijk het overrompelende Pelgrimskoor uit de Tannhäuser van Wagner. Het Nijmeegs Koperkonsort, waarvan leden ook in symfonieorkesten spelen, stond onder inspirerende leiding van Hans Pastoor. Hij gaf ook ’n verhelderende toelichting bij de composities en de verschillende instrumenten.
Opvallend was ook dat de akoestiek van de Maria Geboortekerk in Driel ons zondagmiddag extra liet genieten van de warme koperklanken. Na de slotakkoorden van de stukken bleef de muziek even verstild hangen en daalde dan bij ieder weldadig in. ’n Bijzondere middag: door de kerkramen belichtte soms ’n herfstzonnetje hartverwarmend de koperen instrumenten, die dan als goud blinken en klinken.

Nijmeegs KoperKonsort – NKK, (wordpress.com)

Trio Hanneke Engels: concert voor onze vrijwilligers

22 augustus 2021

Het nieuwe seizoen is geopend met een vrolijke uitvoering van ‘lichte muziek’ voor de vrijwilligers van onze kerk. Het bijzondere van onze Drielse kerk is dat er altijd veel vrijwilligers (ruim 90)  enthousiast klaar staan om hun diensten aan te bieden !
Na de lange coronatijd-pauze van anderhalf jaar was het spannend om weer een uitvoering te hebben in de kerk.  Die opzet is meer dan geslaagd te noemen.

De meer dan 70 aanwezige vrijwilligers hebben genoten van een potpourri van musicalsongs, Engelstalige en Nederlandse liedjes, en een aantal kerkelijke nummers. De samenstelling van het programma was via een enquête onder de vrijwilligers tot stand gekomen.
Voor het concert hield Michel Nas, voorzitter van de Stichting De blije Kerk, een uiteenzetting over  het ontstaan en de doelstelling van de stichting.

Daarna zong musicalzangeres Hanneke Engels  de sterren van de hemel, begeleid door haar vaste gitarist Pieter Klaassen en de pianiste Hanke Scheffer. Songs van Sting, Bob Dylan, Wim Sonneveld, Claudia de Breij, bijvoorbeeld Blöf. Maar ook muziek uit bekende musicals, en een prachtig gezongen Ave Maria en Panis Angelicus klonken door de kerk. Er werd niet alleen gezongen. Voor en na de pauze was er ook een intermezzo met pianomuziek van Grieg en een prachtige improvisatie op klassieke gitaar die uitmondde in de melodie van een lied uit de Sound of Music. Het concert werd beëindigd met het Hallelujah van Leonard Cohen dat door de aanwezigen spontaan werd meegezongen.
Na ’n glaasje en een hapje  gingen alle vrijwilligers enthousiast en weer opgeladen huiswaarts.
Er staan ons mooie dingen te wachten in het nieuwe seizoen !

Zie ook: www.hannekeengels.nl

Indrukwekkende Matheus Passie

8 maart 2020

‘O Haupt voll Blut und Wunden’; met dit indringende lied opende het Mini Matthäus Ensemble hun verkorte versie van de Matheus Passie. In de volle kerk waren de 450 bezoekers direct met hart en ziel betrokken bij het lijdensverhaal van Jezus. Het was opvallend dat dit kleine gezelschap van 8 zangers, onder leiding van Henk Westland,  ons – niet afgeleid door orkestratie – zo mee liet leven met het bekende, aangrijpende, verhaal: onrecht, verraad, verlatenheid.
De professioneel geschoolde zangers presenteerden – ieder met hun eigen kwaliteiten –  Bachs innige cantaten en aria’s; die hun werden aangereikt met volle en rijke stem van de evangelist Walther Deubel, die ons meevoerde door het passieverhaal.  Een verrijkende ervaring!
Aan de intense aandacht van de bezoekers was te merken dat ze vooral onder de indruk waren van de rijke klankkleur van de koralen van het hele 4-stemmige koor; inclusief ‘Blitze und Donner’. Maar vooral door de herkenning van Bachs zo bekende melodieën, die harmonieus gedragen werden door organist Cees-Willem van Vliet: bijvoorbeeld het slotlied ‘Wit setzen uns mit Tränen nieder’.
De andere solisten:  Marjoke Kager en Maartje Masereeuw, alt; Hesther Oor en Anne Kan, sopraan; Simon Cijsouw, bas (Christus); Bram Trouwborst, bas; Jantine Strik, cantus firmus.
Zie ook: minimatthaus.nl

Subliem concert Arnhems Slavisch Koor

9 februari 2020

Het Arnhems Slavisch Koor (ASK) trakteerde de ongeveer 175 bezoekers op een prachtig concert. Onder de sterke leiding van de Russisch-Nederlandse Svetlana van Wielink werd een keuze gepresenteerd uit het rijke palet van Russische muziek uit de negentiende en twintigste eeuw. De kracht en kleur van deze kerk- en volksmuziek doen ons weer beseffen dat de Russische cultuur meer te bieden heeft dan het beeld dat we meestal opdoen uit de actuele politieke mediaberichten over Rusland.
In het programma bleek de dynamiek van de ‘Vespers’ van Alexander Archangelsky helemaal toegesneden op het ASK: een rijke, warme en harmonieuze klankkleur. (Het ASK heeft ze op cd opgenomen). Het koor mag zich gelukkig prijzen dat het beschikt over een ruime invulling van tenor- en baspartijen, die het koor een krachtig draagvlak geven.
Het vrolijke Oekraïense lied ‘Shchedryk’  (‘kleine zwaluw’) van Mykola Leontovych, die het een ‘lied voor een goed humeur’ noemde, overstemde zondagmiddag de flinke storm.
In de bekende toegift ‘Kolj slawjen’ van Dmitri Bortnianski kwam het ASK, dat dit jaar zijn gouden jubileum viert,  helemaal tot zijn recht: perfecte samenzang tussen de mannen- en de vrouwenstemmen in een meeslepende melodie.
Zie ook: www.arnhemsslavischkoor.nl

Kerstconcert Ritmeester-Veenzangers

14 december 2019

Het Ritmeester-Veenzanger mannenkoor bezorgde ons een prachtig Kerstconcert met een muziekniveau op een hoog peil. De belangrijkste bijdragen voor het slagen van deze avond kwamen van dit geweldige koor, dirigent Jimco Zijlstra, de perfect soliste Tessa Maalcke en pianist/organist Kees De Bruin.
De ongeveer 250 bezoekers waren enthousiast. Dat betrof dan niet alleen de muzikale kant. De bezoekers lieten weten dat ook de organisatie, de vriendelijkheid, vanaf de ontvangst bij de deur tot en met de gezellige after-party, ieder bijzonder aan sprak.
Het RVM-koor behoort tot de betere, grote mannenkoren van ons land. Het koor zong ingetogen en religieuze kerstmuziek uit binnen- en buitenland; traditioneel en meer eigentijds, en Christmas Carols die een feest van herkenning boden. Van de koorleden hoorden we dat het ook voor hun een feest was om in Driel op te treden. En dat ze zeer te spreken waren over de akoestiek van de kerk.
In deze donkere dagen voor kerst, in deze donkere wereld, bieden kerstliederen hoop,  hoop op kracht in onzekerheid en kwetsbaarheid, hoop aan licht die de wereldwijde mensenfamilie verbindt. Zo voeren in deze adventstijd de Ritmeester-Veenzangers ons mee naar een gezegend, vrolijk, en zalig kerstfeest.

Zie ook: https://www.rvmkoor.nl/

Nova

Sfeervol concert Symphonieorkest NOVA

27 oktober 2019

Program
Felix Mendelssohn: Ouvertüre zum Märchen von der schönen Melusine (1834)
Georges Bizet: L’Arlésienne, Minuetto, Intermezzo, Carillon (1872)
Claude Debussy: Golliwog’s Cakewalk uit Children’s Corner (1908)
Teresa Takken & Tom Schipper: Peace Opus; enkele delen (2019)

Het Arnhems Symphonieorkest NOVA trakteerde 27 oktober 2019 met aansprekende muziek de ongeveer negentig aanwezige muziekliefhebbers. Nova had een goed afgewogen programma gekozen, dat aangekondigd was als harmonieus.  Dit kwam helemaal tot zijn recht in de enkele orkest-stukken van Peace Opus van Teresa Takken en Tom Schipper. Onze zoektocht in deze tijd naar vrede, verbinding, verzoening. De (solo)partijen van de blazers en het slagwerk in dit Peace Opus zijn adembenemend mooi. Deze worden weer gevolgd door harmonieuze verwerking van  het hele orkest.  Met het gelukkig bevrijdend vrolijke slotdeel Irish Spring; wat-  na applaus – een reprise opleverde !  Nova verzorgde afgelopen maand de première van Peace Opus; met koor en orkest.
De aansprekende toelichtingen telkens bij de stukken van de dirigent, Ghislain Bellefroid, hadden duidelijke meerwaarde. Veel componisten vertellen een verhaal met muziek. Meerdere ouders hadden ook hun kinderen meegenomen naar dit concert. Met de toelichting konden ook zij zo een beelden fantaseren bij de inspiratie van de componisten. Van Mendelssohn werd het sprookjesachtige  Der Schönen Melusine gespeeld. Waarbij de altijd geroemde akoestiek van de kerk vooral recht deed aan de blazers. De strijkers kwamen daarna harmonieus goed tot zijn recht in stukken van Bizet en Debussy; feest van herkenning!

Zie ook: www.orkestnova.nl

Inspelen Orkest Nova, voor aanvang concert >

Via Facebook

Pools Concert

19 september 2019

Koor Agricola en Promyki Krakowa uit Krakau 

In de herdenkingsweek van Market Garden organiseerde de werkgroep Blije Kerk Concerten Driel een concert met Poolse musici.  Muziekgroep Promyki Krakowa is bekend van de muzikale bijdragen aan de Polenmis en de Polenherdenking. De deelnemende jongeren, de vioolkinderen uit Krakau, spelen naast viool ook cello en trompet. Met muziek en dans lieten ze een overvolle kerk genieten! Het universiteitskoor Agricola, ook uit Krakau, bood een indrukwekkend rijke schakering van Poolse liedkunst, traditioneel en hedendaags. Met – als verrassing – een Nederlandse toegift!

Zie ook:
http://choragricola.krakow.pl
http://promykikrakowa.pl 

Vijf!

10 maart 2019

Programma

Edward Elgar : Chanson de matin
Erik Satie : Gnossiene
Maurice Ravel : Ma Mere l’oye
George Bizet : Carmen
Ad de Jong : Dansing dervish

Uniek ensemble VIJF! presenteert in Driel uniek concert

De professionele musici van het Ensemble VIJF! presenteerden 10 maart 2018 uniek gearrangeerde kamermuziek. Ook de gouden combinatie van harp, fluit, hobo, fagot en viool is uniek. Hoogtepunt was de première van Ad de Jongs  Dancing Derwish, ’n orkestraal stuk dat de componist dit kwintet heeft opgedragen. Dancing Dervish boeit, omdat de luisteraar telkens mee wil gaan met melodieën die worden ontwikkeld, en ook telkens weer verrast wordt door creatieve doorwerking ervan. Klankkleuren en tempi die banden zoeken met Osmaanse en West-Europese reminiscenties.
Omdat de samenstelling zo bijzonder is, maakt het ensemble meestal zelf de arrangementen. Zo lukt het hun om de ruim 130 bezoekers  te enthousiasmeren met Bizets Carmen, als werden ze meegevoerd door een groots orkest. De solokwaliteiten van het ensemble konden we intens volgen in Saties Gnossiennes.  De instrumentalisten van VIJF! gaven Saties pianosetting  een palet aan extra klankkleur.  Zoals we ook Ravels verbeelding van de Moeder de Ganssprookjes konden genieten van VIJF!’s harmonieuze presentatie. ’n Zeer geslaagd concert dus van de werkgroep Blije Kerk Concerten Driel: op deze kille, winderige zondagmiddag: ’n hartverwarmend concert van vijf bevlogen vrouwen. Op weg naar Pasen trakteerde VIJF!, passend bij de kerkelijke ambiance, ons als toegift op Leonards Cohens Halleluja

Zie ook www.ensemblevijf.nl

Petra Berger met Koor Enjoy

16 december 2018

Het jubileumconcert – 15 jaar – van ons koor Enjoy, onder leiding van Lex van Diepen, was een feest ! Het groots concert was helemaal uitverkocht! Maar liefst 400 mensen zaten in onze mooie kerk in Driel en ze genoten zeer van Koor Enjoy en Petra Berger. Zij staat terecht bekend om de stijlvolle manier waarop zij klassiek met pop combineert.
Enjoy ontving veel positieve reacties > ‘Dank daarvoor! Wat hebben we genoten met zijn allen, en wat een feest om voor zo’n volle kerk te mogen zingen!’

Kijk verder op de website van www.koorenjoy.nl

Polen concert

20 september 2018

Hartverwarmend concert met Promyki en Cantorije

Hert jeugdorkest Promyki Krakowa (‘Stralen van Krakau’) wist na de pauze van geen ophouden met hun enthousiasmerende traditionele Poolse muziek. Omdat ze de betrokkenheid voelden van de grote schare bezoekers. Met hun Poolse instrumentele muziek en zang speelden ze de sterren van de hemel.  Promyki onderstreept nu al bijna 25 jaar de belangrijke Poolse bijdrage aan Operatie Market Garden.
Voor de pauze concerteerden Promyki Krakowa en ons befaamde gemengd koor Cantorije, onder leiding van Diederik Elings, samen. De bezoekers kregen natuurlijk de gelegenheid het ontroerende Marialied Czarna Madonna (Zwarte Madonna) mee te zingen.
De bezoekers van dit hartverwarmende concert ervoeren weer de warme band van Driel met Polen.

Musikado

28 oktober 2018

Warm Musikado-concert

Thank you for the music! Met deze ABBA-topper besloot het muziekcollectief Musikado  weer een  feestelijk Blije Kerk-concert. ‘Thank you for the music!’; zeiden ook de ruim 250 mensen, die genoten van de muzikale cadeautjes, die Musikado royaal uitdeelde. Van ABBA tot Toon Hermans; van ‘n Beatle-medley tot  ‘n operette-mix.  Deze cadeautjes waren zondagmiddag  met name bedoeld voor de donateurs van Musikado, die de ambitie van dit gezelschap mogelijk maken.
Musikado is een amateurgezelschap, hun presentatie professioneel!  Het optreden getuigde van gedegen kwaliteit. Waarbij vooral de solo-presentaties opvielen; zowel  de zang- als de instrumentatienummers. Het was een genot om naar de echt mooie stemmen van de solisten te luisteren!  Vooral wanneer ze niet versterkt, zonder microfoon, zingen.
Musikado wil mensen, die een opkikkertje kunnen gebruiken, een mooi blij moment bieden.  Muziek verbindt, muziek ontroert, maakt blij, verzacht verdriet, pijn en eenzaamheid. Muziek laat je vooral even genieten van het moment. Het geluk dat je zoekt is vaak te vinden in de dagelijkse dingen. In de Maria Geboortekerk zong Musikado: ‘When I find myself in times of trouble, Mother Mary comes to me. Speaking words of wisdom, let it be’.
Het concert begon stemmig met het Panis Angelicus en eindigde met Leef van André Hazes jr. Daartussen zaten prachtige balads van Simon & Garfunkel, Wende Snijders, Gerard van Maasakkers, Toon Hermans en heerlijke meezingmedleys van Abba en The Beatles. Een programma met voor elk wat wils.
Musikado treedt op in bejaarden- en verzorgingshuizen; en verzorgt ook huiskameroptredens voor mensen die een muzikaal cadeau kunnen gebruiken.  Voor contact hierover: Musikado.nl. Het optreden in Driel was een feest. Op de eerste koude dag – de wintertijd begon – was een volle kerk getuige van een wonderlijk effect; de kerk was warm, de kerk was blij!
Musikado liet weten: ‘We kijken er met heel veel plezier op terug en genieten nog even na met de foto’s en opnames van deze heerlijke middag. We hopen dat we onze donateurs hebben getrakteerd op een mooi muziekcadeau en dat ze ons blijven steunen in onze missie: het uitdelen van muziek!’

Voor meer informatie, kijk op de website van www.musikado.nl

Catharina Jansen
met de Drielse koren Cantorije en Enjoy

13 mei 2018

Aansprekend Moederdag Mariaconcert

De bekende sopraan Catharina Jansen, leerling van Aafje Heynis, opende het concert met Schuberts Ave Maria en Bachs ontroerende Bist du bei mir. In het gevarieerde concert zong Cantorije Marialiederen in verschillende talen, bv. het Gaude Mater Polonia, en  3 Afrikaanse liederen. Bij het slotlied, Mashiti werden de bezoekers betrokken. Enjoy verraste met een paar nieuwe nummers, zoals het Ave Verum van Karl Jenkins. Tenslotte zong Catharina als soliste mee in Homeward Bound en in I believe. ’n Volle kerk genoot van dit zeer geslaagde eerste Blije Kerk concert.

Zie ook de site van www.catharina-jansen.nl

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Blije Kerk Concerten? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden Nieuwsbrief Blije Kerk Concerten Driel

14 + 14 =

(U kunt zich elk moment weer afmelden voor de nieuwsbrief)