Vorige activiteiten

Trio Hanneke Engels: concert voor onze vrijwilligers

22 augustus 2021

Het nieuwe seizoen is geopend met een vrolijke uitvoering van ‘lichte muziek’ voor de vrijwilligers van onze kerk. Het bijzondere van onze Drielse kerk is dat er altijd veel vrijwilligers (ruim 90)  enthousiast klaar staan om hun diensten aan te bieden !
Na de lange coronatijd-pauze van anderhalf jaar was het spannend om weer een uitvoering te hebben in de kerk.  Die opzet is meer dan geslaagd te noemen.

De meer dan 70 aanwezige vrijwilligers hebben genoten van een potpourri van musicalsongs, Engelstalige en Nederlandse liedjes, en een aantal kerkelijke nummers. De samenstelling van het programma was via een enquête onder de vrijwilligers tot stand gekomen.
Voor het concert hield Michel Nas, voorzitter van de Stichting De blije Kerk, een uiteenzetting over  het ontstaan en de doelstelling van de stichting.

Daarna zong musicalzangeres Hanneke Engels  de sterren van de hemel, begeleid door haar vaste gitarist Pieter Klaassen en de pianiste Hanke Scheffer. Songs van Sting, Bob Dylan, Wim Sonneveld, Claudia de Breij, bijvoorbeeld Blöf. Maar ook muziek uit bekende musicals, en een prachtig gezongen Ave Maria en Panis Angelicus klonken door de kerk. Er werd niet alleen gezongen. Voor en na de pauze was er ook een intermezzo met pianomuziek van Grieg en een prachtige improvisatie op klassieke gitaar die uitmondde in de melodie van een lied uit de Sound of Music. Het concert werd beëindigd met het Hallelujah van Leonard Cohen dat door de aanwezigen spontaan werd meegezongen.
Na ’n glaasje en een hapje  gingen alle vrijwilligers enthousiast en weer opgeladen huiswaarts.
Er staan ons mooie dingen te wachten in het nieuwe seizoen !

Zie ook: www.hannekeengels.nl

Indrukwekkende Matheus Passie

8 maart 2020

‘O Haupt voll Blut und Wunden’; met dit indringende lied opende het Mini Matthäus Ensemble hun verkorte versie van de Matheus Passie. In de volle kerk waren de 450 bezoekers direct met hart en ziel betrokken bij het lijdensverhaal van Jezus. Het was opvallend dat dit kleine gezelschap van 8 zangers, onder leiding van Henk Westland,  ons – niet afgeleid door orkestratie – zo mee liet leven met het bekende, aangrijpende, verhaal: onrecht, verraad, verlatenheid.
De professioneel geschoolde zangers presenteerden – ieder met hun eigen kwaliteiten –  Bachs innige cantaten en aria’s; die hun werden aangereikt met volle en rijke stem van de evangelist Walther Deubel, die ons meevoerde door het passieverhaal.  Een verrijkende ervaring!
Aan de intense aandacht van de bezoekers was te merken dat ze vooral onder de indruk waren van de rijke klankkleur van de koralen van het hele 4-stemmige koor; inclusief ‘Blitze und Donner’. Maar vooral door de herkenning van Bachs zo bekende melodieën, die harmonieus gedragen werden door organist Cees-Willem van Vliet: bijvoorbeeld het slotlied ‘Wit setzen uns mit Tränen nieder’.
De andere solisten:  Marjoke Kager en Maartje Masereeuw, alt; Hesther Oor en Anne Kan, sopraan; Simon Cijsouw, bas (Christus); Bram Trouwborst, bas; Jantine Strik, cantus firmus.
Zie ook: minimatthaus.nl

Subliem concert Arnhems Slavisch Koor

9 februari 2020

Het Arnhems Slavisch Koor (ASK) trakteerde de ongeveer 175 bezoekers op een prachtig concert. Onder de sterke leiding van de Russisch-Nederlandse Svetlana van Wielink werd een keuze gepresenteerd uit het rijke palet van Russische muziek uit de negentiende en twintigste eeuw. De kracht en kleur van deze kerk- en volksmuziek doen ons weer beseffen dat de Russische cultuur meer te bieden heeft dan het beeld dat we meestal opdoen uit de actuele politieke mediaberichten over Rusland.
In het programma bleek de dynamiek van de ‘Vespers’ van Alexander Archangelsky helemaal toegesneden op het ASK: een rijke, warme en harmonieuze klankkleur. (Het ASK heeft ze op cd opgenomen). Het koor mag zich gelukkig prijzen dat het beschikt over een ruime invulling van tenor- en baspartijen, die het koor een krachtig draagvlak geven.
Het vrolijke Oekraïense lied ‘Shchedryk’  (‘kleine zwaluw’) van Mykola Leontovych, die het een ‘lied voor een goed humeur’ noemde, overstemde zondagmiddag de flinke storm.
In de bekende toegift ‘Kolj slawjen’ van Dmitri Bortnianski kwam het ASK, dat dit jaar zijn gouden jubileum viert,  helemaal tot zijn recht: perfecte samenzang tussen de mannen- en de vrouwenstemmen in een meeslepende melodie.
Zie ook: www.arnhemsslavischkoor.nl

Kerstconcert Ritmeester-Veenzangers

14 december 2019

Het Ritmeester-Veenzanger mannenkoor bezorgde ons een prachtig Kerstconcert met een muziekniveau op een hoog peil. De belangrijkste bijdragen voor het slagen van deze avond kwamen van dit geweldige koor, dirigent Jimco Zijlstra, de perfect soliste Tessa Maalcke en pianist/organist Kees De Bruin.
De ongeveer 250 bezoekers waren enthousiast. Dat betrof dan niet alleen de muzikale kant. De bezoekers lieten weten dat ook de organisatie, de vriendelijkheid, vanaf de ontvangst bij de deur tot en met de gezellige after-party, ieder bijzonder aan sprak.
Het RVM-koor behoort tot de betere, grote mannenkoren van ons land. Het koor zong ingetogen en religieuze kerstmuziek uit binnen- en buitenland; traditioneel en meer eigentijds, en Christmas Carols die een feest van herkenning boden. Van de koorleden hoorden we dat het ook voor hun een feest was om in Driel op te treden. En dat ze zeer te spreken waren over de akoestiek van de kerk.
In deze donkere dagen voor kerst, in deze donkere wereld, bieden kerstliederen hoop,  hoop op kracht in onzekerheid en kwetsbaarheid, hoop aan licht die de wereldwijde mensenfamilie verbindt. Zo voeren in deze adventstijd de Ritmeester-Veenzangers ons mee naar een gezegend, vrolijk, en zalig kerstfeest.

Zie ook: https://www.rvmkoor.nl/

Nova

Sfeervol concert Symphonieorkest NOVA

27 oktober 2019

Program
Felix Mendelssohn: Ouvertüre zum Märchen von der schönen Melusine (1834)
Georges Bizet: L’Arlésienne, Minuetto, Intermezzo, Carillon (1872)
Claude Debussy: Golliwog’s Cakewalk uit Children’s Corner (1908)
Teresa Takken & Tom Schipper: Peace Opus; enkele delen (2019)

Het Arnhems Symphonieorkest NOVA trakteerde 27 oktober 2019 met aansprekende muziek de ongeveer negentig aanwezige muziekliefhebbers. Nova had een goed afgewogen programma gekozen, dat aangekondigd was als harmonieus.  Dit kwam helemaal tot zijn recht in de enkele orkest-stukken van Peace Opus van Teresa Takken en Tom Schipper. Onze zoektocht in deze tijd naar vrede, verbinding, verzoening. De (solo)partijen van de blazers en het slagwerk in dit Peace Opus zijn adembenemend mooi. Deze worden weer gevolgd door harmonieuze verwerking van  het hele orkest.  Met het gelukkig bevrijdend vrolijke slotdeel Irish Spring; wat-  na applaus – een reprise opleverde !  Nova verzorgde afgelopen maand de première van Peace Opus; met koor en orkest.
De aansprekende toelichtingen telkens bij de stukken van de dirigent, Ghislain Bellefroid, hadden duidelijke meerwaarde. Veel componisten vertellen een verhaal met muziek. Meerdere ouders hadden ook hun kinderen meegenomen naar dit concert. Met de toelichting konden ook zij zo een beelden fantaseren bij de inspiratie van de componisten. Van Mendelssohn werd het sprookjesachtige  Der Schönen Melusine gespeeld. Waarbij de altijd geroemde akoestiek van de kerk vooral recht deed aan de blazers. De strijkers kwamen daarna harmonieus goed tot zijn recht in stukken van Bizet en Debussy; feest van herkenning!

Zie ook: www.orkestnova.nl

Inspelen Orkest Nova, voor aanvang concert >

Via Facebook

Pools Concert

19 september 2019

Koor Agricola en Promyki Krakowa uit Krakau 

In de herdenkingsweek van Market Garden organiseerde de werkgroep Blije Kerk Concerten Driel een concert met Poolse musici.  Muziekgroep Promyki Krakowa is bekend van de muzikale bijdragen aan de Polenmis en de Polenherdenking. De deelnemende jongeren, de vioolkinderen uit Krakau, spelen naast viool ook cello en trompet. Met muziek en dans lieten ze een overvolle kerk genieten! Het universiteitskoor Agricola, ook uit Krakau, bood een indrukwekkend rijke schakering van Poolse liedkunst, traditioneel en hedendaags. Met – als verrassing – een Nederlandse toegift!

Zie ook:
http://choragricola.krakow.pl
http://promykikrakowa.pl 

Vijf!

10 maart 2019

Programma

Edward Elgar : Chanson de matin
Erik Satie : Gnossiene
Maurice Ravel : Ma Mere l’oye
George Bizet : Carmen
Ad de Jong : Dansing dervish

Uniek ensemble VIJF! presenteert in Driel uniek concert

De professionele musici van het Ensemble VIJF! presenteerden 10 maart 2018 uniek gearrangeerde kamermuziek. Ook de gouden combinatie van harp, fluit, hobo, fagot en viool is uniek. Hoogtepunt was de première van Ad de Jongs  Dancing Derwish, ’n orkestraal stuk dat de componist dit kwintet heeft opgedragen. Dancing Dervish boeit, omdat de luisteraar telkens mee wil gaan met melodieën die worden ontwikkeld, en ook telkens weer verrast wordt door creatieve doorwerking ervan. Klankkleuren en tempi die banden zoeken met Osmaanse en West-Europese reminiscenties.
Omdat de samenstelling zo bijzonder is, maakt het ensemble meestal zelf de arrangementen. Zo lukt het hun om de ruim 130 bezoekers  te enthousiasmeren met Bizets Carmen, als werden ze meegevoerd door een groots orkest. De solokwaliteiten van het ensemble konden we intens volgen in Saties Gnossiennes.  De instrumentalisten van VIJF! gaven Saties pianosetting  een palet aan extra klankkleur.  Zoals we ook Ravels verbeelding van de Moeder de Ganssprookjes konden genieten van VIJF!’s harmonieuze presentatie. ’n Zeer geslaagd concert dus van de werkgroep Blije Kerk Concerten Driel: op deze kille, winderige zondagmiddag: ’n hartverwarmend concert van vijf bevlogen vrouwen. Op weg naar Pasen trakteerde VIJF!, passend bij de kerkelijke ambiance, ons als toegift op Leonards Cohens Halleluja

Zie ook www.ensemblevijf.nl

Petra Berger met Koor Enjoy

16 december 2018

Het jubileumconcert – 15 jaar – van ons koor Enjoy, onder leiding van Lex van Diepen, was een feest ! Het groots concert was helemaal uitverkocht! Maar liefst 400 mensen zaten in onze mooie kerk in Driel en ze genoten zeer van Koor Enjoy en Petra Berger. Zij staat terecht bekend om de stijlvolle manier waarop zij klassiek met pop combineert.
Enjoy ontving veel positieve reacties > ‘Dank daarvoor! Wat hebben we genoten met zijn allen, en wat een feest om voor zo’n volle kerk te mogen zingen!’

Kijk verder op de website van www.koorenjoy.nl

Polen concert

20 september 2018

Hartverwarmend concert met Promyki en Cantorije

Hert jeugdorkest Promyki Krakowa (‘Stralen van Krakau’) wist na de pauze van geen ophouden met hun enthousiasmerende traditionele Poolse muziek. Omdat ze de betrokkenheid voelden van de grote schare bezoekers. Met hun Poolse instrumentele muziek en zang speelden ze de sterren van de hemel.  Promyki onderstreept nu al bijna 25 jaar de belangrijke Poolse bijdrage aan Operatie Market Garden.
Voor de pauze concerteerden Promyki Krakowa en ons befaamde gemengd koor Cantorije, onder leiding van Diederik Elings, samen. De bezoekers kregen natuurlijk de gelegenheid het ontroerende Marialied Czarna Madonna (Zwarte Madonna) mee te zingen.
De bezoekers van dit hartverwarmende concert ervoeren weer de warme band van Driel met Polen.

Musikado

28 oktober 2018

Warm Musikado-concert

Thank you for the music! Met deze ABBA-topper besloot het muziekcollectief Musikado  weer een  feestelijk Blije Kerk-concert. ‘Thank you for the music!’; zeiden ook de ruim 250 mensen, die genoten van de muzikale cadeautjes, die Musikado royaal uitdeelde. Van ABBA tot Toon Hermans; van ‘n Beatle-medley tot  ‘n operette-mix.  Deze cadeautjes waren zondagmiddag  met name bedoeld voor de donateurs van Musikado, die de ambitie van dit gezelschap mogelijk maken.
Musikado is een amateurgezelschap, hun presentatie professioneel!  Het optreden getuigde van gedegen kwaliteit. Waarbij vooral de solo-presentaties opvielen; zowel  de zang- als de instrumentatienummers. Het was een genot om naar de echt mooie stemmen van de solisten te luisteren!  Vooral wanneer ze niet versterkt, zonder microfoon, zingen.
Musikado wil mensen, die een opkikkertje kunnen gebruiken, een mooi blij moment bieden.  Muziek verbindt, muziek ontroert, maakt blij, verzacht verdriet, pijn en eenzaamheid. Muziek laat je vooral even genieten van het moment. Het geluk dat je zoekt is vaak te vinden in de dagelijkse dingen. In de Maria Geboortekerk zong Musikado: ‘When I find myself in times of trouble, Mother Mary comes to me. Speaking words of wisdom, let it be’.
Het concert begon stemmig met het Panis Angelicus en eindigde met Leef van André Hazes jr. Daartussen zaten prachtige balads van Simon & Garfunkel, Wende Snijders, Gerard van Maasakkers, Toon Hermans en heerlijke meezingmedleys van Abba en The Beatles. Een programma met voor elk wat wils.
Musikado treedt op in bejaarden- en verzorgingshuizen; en verzorgt ook huiskameroptredens voor mensen die een muzikaal cadeau kunnen gebruiken.  Voor contact hierover: Musikado.nl. Het optreden in Driel was een feest. Op de eerste koude dag – de wintertijd begon – was een volle kerk getuige van een wonderlijk effect; de kerk was warm, de kerk was blij!
Musikado liet weten: ‘We kijken er met heel veel plezier op terug en genieten nog even na met de foto’s en opnames van deze heerlijke middag. We hopen dat we onze donateurs hebben getrakteerd op een mooi muziekcadeau en dat ze ons blijven steunen in onze missie: het uitdelen van muziek!’

Voor meer informatie, kijk op de website van www.musikado.nl

Catharina Jansen
met de Drielse koren Cantorije en Enjoy

13 mei 2018

Aansprekend Moederdag Mariaconcert

De bekende sopraan Catharina Jansen, leerling van Aafje Heynis, opende het concert met Schuberts Ave Maria en Bachs ontroerende Bist du bei mir. In het gevarieerde concert zong Cantorije Marialiederen in verschillende talen, bv. het Gaude Mater Polonia, en  3 Afrikaanse liederen. Bij het slotlied, Mashiti werden de bezoekers betrokken. Enjoy verraste met een paar nieuwe nummers, zoals het Ave Verum van Karl Jenkins. Tenslotte zong Catharina als soliste mee in Homeward Bound en in I believe. ’n Volle kerk genoot van dit zeer geslaagde eerste Blije Kerk concert.

Zie ook de site van www.catharina-jansen.nl

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Blije Kerk Concerten? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden Nieuwsbrief Blije Kerk Concerten Driel

15 + 6 =

(U kunt zich elk moment weer afmelden voor de nieuwsbrief)