Vorige activiteiten

Onvergetelijk concert meestergitarist Harry Sacksioni

While My Guitar Gently Weeps’, van de Beatles, besloot het programma van Harry Sacksioni op zondag 21 april, waarna nog een lange toegift volgde: een ode aan JJ Cale op zijn elektrische gitaar. Ruim 400 bezoekers genoten 21 april in Driel voor 200% van het solo-optreden van de befaamde gitarist Sacksioni. Er waren nog veel meer geïnteresseerden die dit unieke 50-jarig jubileumconcert hadden willen bezoeken, maar de werkgroep Blije Kerk Concerten Driel had moeten besluiten, met aan te vragen tickets, de beschikbare plaatsen als limiet te houden. Harry Sacksioni sprak voor en na het concert z’n bijzondere waardering uit voor de ontvangst en organisatie van dit concert door de vrijwilligers van de Blije Kerk.
Meestergitarist Sacksioni bracht in dit 50 jaar optreed-jubileum veel evergreens, die de bezoekers aanspraken en in beweging zetten. De energieke, creatieve gitarist deelde met de bezoekers ook zijn zeer persoonlijke en ook maatschappelijke opvattingen. Direct na de pauze zei Sacksioni: ‘We leven in een maatschappelijk waardeloze tijd’; we moeten de moed erin houden. En Sacksioni zong het hoopvolle Monty Python-nummer ‘Always Look on the Bright Side of Life’.
In de toelichtende praatjes tussendoor verduidelijkte Sacksioni ook de mogelijkheden van zijn diverse gitaren en zijn speelwijze. Terecht schreef de jury bij de uitreiking van de Edison over de Nederlandse wereldster Sacksioni; ‘een collage van vingervlugheid, muzikale elegantie en gevoel’.
Toevallig stond er een dag na zijn optreden in Driel een interview met Sacksioni  in de Telegraaf. Op de vraag waarop hij – na een halve eeuw op het podium – het meest trots is, geeft hij als antwoord dat voor hem het belangrijkste was dat hij nooit een zwart gat in het componeren heeft gehad en zich altijd heeft kunnen vernieuwen. ‘Ik leef heel intens en vermoed dat die intensiteit bepaalt dat ik altijd onderwerpen heb om over te schrijven.’

www.harrysacksioni.nl

 

Indrukwekkend Passieconcert Koor Mnemosyne

24 maart 2024

De sublieme uitvoering van hoogtepunten van de Europese koormuziek getuigde ervan dat Kamerkoor Mnemosyne, uit Nijmegen, streeft naar ’n perfecte presentatie: een prachtige koorklank en expressieve uitvoeringen. Mnemosyne, goed bemenst met vrouwen- én mannenstemmen, opende het concert met het wondermooie Libera nos, salva nos  (Bevrijd ons, schenk ons het eeuwige leven) van John Sheppard. De vertolking van het polyfone liturgische nummer, met de uitroep: ‘To be a light’, van de zestiende-eeuwse Britse Byrd, vroeg de circa 160 bezoekers zich open te stellen voor zowel troost als hoop; helende én hemelse muziek.
Waarbij koor Mnemosyne de ogen niet sloot voor de huidige wereldsituatie. In de inleidende woorden vroeg iemand van het koor de ogen open te houden voor wat we zelf kunnen bijdragen om het verdriet van vandaag te verlichten: ’to be a light’. Ook werd ons het gedicht van Huub Oosterhuis voorgehouden: ‘Het lied tegen de derde wereldoorlog’:

Wij die met eigen ogen de aarde zien verscheurd
maar blind en onmeedogend ontkennen wat gebeurt.

Dat in ons wordt herschapen de geest die overleeft.
Dat onze lieve aarde
nog kans op redding heeft

Bij de verdere programmakeuze van meer eigentijdse klassieke componisten (o.a. Poulenc, Mendelsohn, Esenvalds) viel de persoonlijke, doorleefde toonzetting van deze toondichters op, die daarmee een beroep deden op de persoonlijke ontvankelijkheid hiervoor van de toehoorders.
A capella zingen stelt hoge eisen om adequaat in te spelen op de akoestiek van de ruimte. Inspelend op onze kerkruimte wist Mnemosyne, in verschillende bezettingen, het hele koor, vrouwenstemmen en mannenstemmen een bijzondere kwaliteit van koorklanken over te dragen; in de secondes van stilte – in en na de stukken – blijft de nagalm even hangen en kan deze bij ieder indalen.
De kwaliteit van dit geladen concert van Mnemosyne was een unieke en ontroerende ervaring!

www.kamerkoormnemosyne.nl

www.youtube.com/watch?v=X7yqGkg3534

 

 

Betuws Orkest Senioren verovert harten Betuwnaren

25 februari 2024

Het was verrassend te ervaren dat het Betuws Orkest Senioren (BOS) zondagmiddag 25 februari 2024 de juiste toon wist te treffen om in te spelen op de behoefte van de circa 325 bezoekers van het concert. Uit de programma-aankondiging wisten we dat BOS veel medleys uit het recente verleden zou brengen, die in ieders hoofd zitten. Het grote en grootse orkest BOS, 65 muzikanten, bracht een hartveroverend concert over het voetlicht: een rijk bemenst orkest, de veelheid aan instrumenten: van koper- en houtblazers tot accordeons en castagnetten, die samen een imponerende klankkleur opleverden. Waarbij een extra verrassing de rijkdom van de arrangementen van muzikaal leider Rudy Böhmer betrof.
Bij het ontroerende nummer van Astor Piazolla, Adios Nonino, benoemde de dirigent het aandeel van de twee solerende accordeonisten uit Driel, wat een open doekje opleverde. De vele bezoekers van dit Betuws orkest genoten van de muzikale vruchten van eigen bodem.
Het programma van BOS op 25 februari was, binnen het genre van pakkende melodieën, zeer gevarieerd. Aaneengeregen waren de nummers ‘A String of Pearls’ (Jerry Gray)  toonbeelden van de Westerse muziekrijkdom. Bezoekers, die deze week de ‘NPO Klassiek Filmmuziek Top 200’ volgen vonden bij de openingsnummers (bijv. Ennio Morricone) meteen aansluiting bij meeslepende filmmuziek. Verder: leuke uitstapjes over de grens naar onvergetelijke Spaanse, Italiaanse en Schotse muziekwerken. De dirigent, die zijn brede professionele muzikale ervaring heeft opgedaan bij de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht, gaf in zijn adequate korte toelichtingen bij sommige stukken aan dat hij ook aandacht wilde vragen voor het  onontkoombare thema ‘oorlog en vrede’. Zeker in de plaats Driel, waar BOS nu mag spelen. Het orkest verwerkte het indrukwekkende ‘Last Post’-thema in het nummer ‘Final celebration’.  BOS besloot het concert met de geladen marsmuziek ‘Protsjrenie slavjanki’ van Vassily Agapkin, dat generaties geleden werd gespeeld in het grensgebied van het huidige Oekraïne en Rusland …
De bezoekers bedankten de prachtige uitvoering van BOS met een lang warm applaus. Opvallend was dat Rudy Böhmer daarna de orkestleden vroeg voor de bezoekers te applaudisseren. ‘Voor musici is het zo belangrijk dat blijkt dat zo veel bezoekers de uitvoering waarderen; dat de organisatie en de ontvangst prima en hartelijk is; en dat blijkt dat mooie muziek harten verovert’.

https://www.betuwsorkestsenioren.nl

Video:  https://www.youtube.com/watch?v=lzz_9JxVegY

 

 

Prachtig Nieuwjaarsconcert Iris van Nuland, Francisca Galante, en Christan Grotenbreg

14 januari 2014

‘Heerlijke klassiek muziek’, beloofde de aankondiging van het Blije Kerk-concert van 14 januari. Het vioolduo Iris van Nuland / Francisca Galante, en de solo-pianist Christan Grotenbreg maakten dit helemaal waar. Iris van Nuland (viool) en de Portugese Francisca Galante (altviool) kwamen helemaal heerlijk los in het ‘Duo in G’ van de geniale Mozart, in Handels ‘Passacaglia’, nog verrijkt door de Noorse componist Halvorson, en in het pakkende ‘Ave Maria’ van Schubert: heerlijke muziek. Hartroerende Portugese volksliederen waren voor de pauze een toegift: bijvoorbeeld Slaap kindje slaap,Dormi menino dormi’. Waarna meester-pianist Christan Grotenbreg ons weer wakker maakte met de stevige akkoorden van Sibelius’ ‘Finlandia’. De spannende improvisaties op bekende klassieke thema’s van Grotenbreg waren dé verrassing van het concert. De ruim 175 bezoekers van het concert voelden zich vertrouwd met de bekende thema’s uit beroemde composities. En genoten van de telkens onverwachte improviserende doorwerking van deze thema’s. Grotenbreg vlocht de mooie melodieën van bijvoorbeeld Bachs ‘Prelude C minor’ en Schuberts ‘Impromptu’) in en aan elkaar. Idem: Chopins ‘Opus 10′ en bekende thema’s uit Dvoráks’ ‘9e symfonie’. Spannende improvisaties, voor pianist en bezoekers, die met ingespannen aandacht werden gevolgd. Heerlijke muziek! Het Nieuwsjaarconcert  besloot met ‘Hava nagila’; een verblijdend lied uit de Hebreeuwse en Roma volksmuziek: ‘Laat ons gelukkig zijn’.

Video > https://www.youtube.com/watch?v=He-FY-u6P3U

 

 

 

Luisterrijk Kerstconcert Cantorije en Oostenwind

17 december 2023

De bezoekers van het Drielse Blije Kerk concert werden al bij binnenkomst verrast door een (gelegenheids-) kerstcombo bestaande uit Ed Vos, Huub Remmen, Joost Quint en de welluidende zang van Yarah Quint. In de passende kerststemming gekomen genoten zo’n 200 bezoekers daarna van prachtmuziek van Koor Cantorije uit Driel (o.l.v. van Jacob Dubbeldam), en Ensemble Oostenwind (fluitensemble met piano) (dirigent Remko van der Vegt) uit Arnhem. Organist Jaap Jansma speelde met fraai doorwerkte orgelmuziek ook verder in op de kerstsfeer van het combo met een keuze uit het uitgebreide kerstrepertoire: ‘Feest van herkenning’). De twee ensembles brachten ieder afzonderlijk mooie nummers, en ook enkele nummers gezamenlijk. Deze combinatie bleek een gouden greep. Qua dynamiek en klankkleur sloten beide ensembles goed op elkaar aan. Daar werkte de akoestiek van de kerk nog aan mee. Na de slotakkoorden van de nummers bleef de intense muziekimpressie even hangen in de kerkruimte, waarna de mooie muziek bij ieder kon indalen.
Voor het gevarieerde program was een keus gemaakt uit bekende romantische klassieke kerstmuziek en het onvergankelijk internationaal repertoire: Christmas Carols en Duitse kerstklanken. Voor de bezoekers was het plezierig dat dirigent Jacob Dubbeldam informatie over de nummers op schrift had gezet. In de mooie traditie van kerstconcerten konden de bezoekers zich weer inleven in de geboorte van Jezus (Joy to the World) in Bethlehem (nu in Palestina); verhalen over engelenzang en herders in het veld; en ook over nostalgische winterlandschappen (Leise rieselt der Schnee). De weldadige Bachmuziek,  gebracht door beide gezelschappen, ontbrak niet (Wohl mir, dass ich Jesum habe uit de cantate Herz und Mund und Tat und Leben). Oostenwind en Cantorije vertolkten ook knap de (ingewikkelde) cantate Verleih uns Frieden van Felix Mendelsohn. Indrukwekkende muziek, indrukwekkende boodschap, wanneer we denken aan de huidige situatie in Palestina en Israël: Dona nobis pacem.

Kerstconcert Koor Cantorije & Fluit-ensemble Oostenwind (youtube.com)

 

 

Film ontroerende musical Bring my love to Poland

25 november 2023

Ruim 200 mensen beleefden de boeiende theatervoorstelling van de indringende waargebeurde geschiedenis van de dropping in 1944 van de 1e Onafhankelijke Poolse Parachutisten Brigade in Driel. Een muzikaal eerbetoon aan hun strijd voor onze bevrijding. Dit muziektheater is vorig jaar door Stichting Music Herveld met veel succes op de planken gebracht en kreeg toen veel waarderende reacties. Dit bleek ook nu bij de film die van de musical is gemaakt. Sterke muziek (naar thema’s van Chopin), die in je hoofd blijft hangen. Beelden van Cora Baltussen, die een stervende Poolse soldaat in haar armen houdt, die zegt: ‘Brings my love to Poland’, raken je hart.
Bij de filmvoorstelling op 25 november was ook de muzikaal leider/componist Jano Scholten aanwezig, die jaren eerder leiding gaf aan het kinderkoor dat altijd zong bij de jaarlijkse herdenkingen van de Stichting Driel-Polen. Drielenaar Hans Linsen, die de rol van Generaal Sozabowski vertolkt, leidde de film in.
Het was voor het eerst dat Blije Kerk Concerten een filmvoorstelling verzorgde: een geslaagd experiment. De filmvoorstelling werd ook mogelijk gemaakt door donatie door Overbetuwenaren van de waardecheques van de actie Overbetuwe Doet, en andere donaties.

Zie ook:  www.stichting-music.nl/bring-my-love-to-poland/

 

Het Nederlands Symfonisch Accordeon Orkest
bracht ons in vervoering: de ‘Kracht van Bach’

29 oktober 2023

Als een voltallig symfonieorkest verraste het Nederlands Symfonisch Accordeon Orkest (NSAO) de 250 bezoekers op een zeer geslaagd concert: melodieus én overrompelend majestueus als een Bach orgelconcert. De (gearrangeerde) stukken van J.S. Bach en de nummers die aan de grote Bach waren gelieerd overtuigden ieder van de kwaliteit van het NSAO. Eén van de doelstellingen van het NSAO is de waardering voor accordeonmuziek en accordeonorkesten te verbeteren. Met dit concert zijn ze daar voor 200% in geslaagd. Het grote orkest bestaat uit ongeveer 30 accordeonisten, verdeeld over soms 12 partijen én een vaardige slagwerker. Het is ongetwijfeld de verdienste van dirigent Tim Fletcher dat hij dit orkest tot een van de betere van Nederland heeft weten te brengen. Daarbij moet ook zijn rijke muzikaliteit worden genoemd. Hij arrangeerde/componeerde vele van de nummers van het program.
De prachtmuziek, Konzert f-moll, van Bach blijft onontkoombaar krachtig mooi. De rijke symfonische mogelijkheden van dit accordeonorkest kwamen naar voren in  Elgars arrangement: ‘Fantasia and Fugue. De vurige virtuoze finale-gedeelten van bv. ‘Fantasy on Bachs Goldberg Aria’ en het ‘Toccata Piccola über Bach’ van Frohloff brachten ieder in vervoering. Het slotnummer, Piazzolla’s Tangazo, verbond Bach met onze tijd met een Zuid-Amerikaanse tangoswing. Voor Astor Piazzolla was Bach zijn grote klassieke voorbeeld. We beleven en beseffen het weer: ‘Elke dag Bach’.

Nederlands Symfonisch Accordeonorkest – De kracht van BACH – YouTube

Zie verder: www.nsao.nl

 

 

Krachtig joyful concert Enjoy

24 september 2023

De enthousiasmerende toegift van het jubileumconcert van Koor Enjoy op zondagmiddag 24 september begeesterde de ruim 250 bezoekers. Een teken dat dit concert zeer in de smaak viel. Onder de inspirerende leiding van Lex van Diepen presenteerde Enjoy in een gevarieerd programma goed beheerste dynamiek en ritmiek. De dirigent noemde het veelzijdige nummer ‘In my fathers House’ hun favoriet. Terecht, vonden de bezoekers: de kwaliteit van Enjoy straalde in dit complexe, snelle, 7-stemmige lied. Koor Enjoy werd ondersteund door een strak spelend combo onder leiding van Hans Grotenbreg. In dit combo speelden verder: Christian Grotenbreg, Mark Dekkers en Mark Wester. Het jubileumconcert kreeg extra schwung door de enthousiaste inzet van solozanger Remco Harms, een bekend musicalzanger, met zijn krachtige geluid en brede stembereik. De viering van het 20-jarige bestaan van Enjoy was tot in de puntjes verzorgd: het fraaie programmaboekje, de opbouw van het programma in de vier jaargetijden mét aangepaste kleding, de bediening van de gastvrouwen en -heren van de Blije Kerk et cetera. Het jubileumconcert: een móói feest; ‘Joyful Enjoy’.

Concert Enjoy – YouTube

Zie verder: Koor Enjoy!

 

 

Promyki Krakowa brengt Polen en Driel weer dichterbij elkaar
Lust voor het oor, lust voor het oog

14 september 2023

In de herdenkingsweek van Operatie Market Garden lukte het om het jongerenorkest Promyki Krakowa Polen en Driel weer dichter bij elkaar te brengen. Dit ter nagedachtenis van de onvergetelijke inzet van de Eerste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade in september 1944. Daarom waren er onder de ongeveer 175 bezoekers veel Drielenaren. Refererend aan het oorlogsverleden benadrukte Roma Krzemień, die de leiding heeft over Promyki, in haar woorden dat ze dankbaar was – na de coronacrisis – weer op volle sterkte in Driel te kunnen optreden. Op zijn beurt sprak Michel Nas, voorzitter Blije Kerk Concerten, zijn grote dankbaarheid uit dat het Roma weer gelukt was om het optreden deze week in Driel en omgeving te organiseren en de voorbereiding, de repetities, de lange reis vanuit Krakau, etc. etc., te regelen.
Ensemble Promyki, de zonnestralen van Krakau, presenteerde, in schitterende traditionele kledij, een zeer blijmoedig gevarieerd Blije Kerk-concert met veel zang en ook dans. Van Poolse mazurka’s tot Saint Saëns; van Krakauer dansen tot delicate gitaarsolo’s; van de Parachutemars tot solozang; van ’n charmante klassieke balletdans tot een levendige solo van het jongste lid van het ensemble.
Ballerina Teresa Żurowska excelleerde in Saint Saëns ‘Le Sygne’ en danseres Karolina Zielinska en anderen verleidden de bezoekers tot meedansen. Solozang van Joanna Świtala, Karol Chrzanowski, Nina Sowa enthousiasmeerde de bezoekers tot meeklappen. De begaafde gitarist Kornel Klamut kreeg de bezoekers in zijn ban met zijn beheerst afgewogen klassieke gitaarnummers.
Het gezamenlijk gespeelde en gezongen lied ‘A bridge to the future’, dat bij de vele herdenkingsdiensten deze week wordt gespeeld, besloot deze mooie verrijkende en blijmoedige avond. Een verbindend en hoopvol lied over onze doorleving van vrijheid. Vanuit de herinnering aan de onvergetelijke inzet van de geallieerden, waaronder Polen, in 1944. Promyki en de velen die de herdenkingen mogelijk maken versterken telkens weer de band tussen Polen en Nederlanders, tussen Polen en Nederland. Juist nu verlangt de wereld, Europa, naar ‘A bridge to the future’ van zowel ‘vrijheid voor ieder’ als ‘verbondenheid met elkaar’.
‘Vanuit een bang verleden
slaan wij een brug naar morgen
als vrijheid in vrede
voor ieder zal bestaan’.

https://www.youtube.com/watch?v=6Qa2NdqyV7o 

 

 

tHuisbent luistert vrijwilligersavond op met lekkere luisterliedjes

 26 augustus 2023

De jaarlijkse bijeenkomst die de kerk organiseert voor de circa 80 vrijwilligers van onze Maria Geboortekerk werd – na een liturgische dienst – deze keer opgeluisterd door prima muziek van de tHuisbent uit Megen. De ongeveer 50/60 aanwezigen genoten! Nummers die erg goed liepen waren o.a.: Call me the Breeze van JJ Cale, The Eyes of Jenny van Sandy Coast, Sanctuary van Colin Blunstone en Rod Argent, Tulsa Time van Eric Clapton, en Don’t you wish it was True van John Fogerty.
De tHuisbent bestaat uit 5 ervaren muzikanten uit de omgeving van Oss. Zij maken muziek in een bezetting van twee akoestische gitaren met bas, keyboards, cajon en zang. Waarbij terzijde natuurlijk moet worden vermeld dat de Blije Kerk-werkgroep verguld is dat ons lid Ed Vos deel uitmaakt van dit lekker strak spelende ensemble. Het repertoire van de tHuisbent is breed, ook op de gezellige vrijwilligersavond; van JJ Cale en Louis Amstrong tot lekkere dans- en luisternummers. Deze vielen goed in de smaak op deze nu besloten bijeenkomst. Maar wie weet …

www.thuisbent.nl

 

Ontroerend concert Musikado

25 juni 2023

Met de song ‘Down to the river to pray’ kwam muziekcollectief Musikado a capella zingend van achter uit de kerk naar het koor van de Blije Kerk in Driel aan de Rijn. De opening van het concert, dat deze keer met name gericht was op teenagers uit de jaren 60/70/80. De uitstekende musici van Musikado troffen doel: ze raakten de harten van de bijna 100 bezoekers van dit Blije Kerk Concert. Terugkijkend op verliefdheid, geluksmomenten, hier afscheid van moeten nemen. In optima forma pakte Musikado voor ons deze muzikale cadeautjes uit: de ontroering van de belangrijkste levensmomenten.
Daarna volgde ‘Het dorp’ van Jean Ferrat/Wim Sonneveld: ‘Een ansicht met herinneringen’, ‘Ik was een kind en wist niet beter, dan dat het nooit voorbij zou gaan’. En nog ’n twintigtal luisterliedjes die in het geheugen van de aanwezigen zijn gegrift. Dianne Huberts, Jan Linders en Johan Oltvoort brachten deze prachtige kleinkunst/luisterliedjes met hun mooie stemmen, begeleid door de virtuoze gitarist Gert Jan Akkerman. Geladen liedjes, die mensen persoonlijk aanspreken; liedjes die om een intieme ruimte vragen.
– ‘When I find myself in times of trouble, mother Mary comes to me, speaking words of wisdom, Let it be ‘.
– ‘Love me tender, love me sweet, never let me go’.
En geluk en tragiek in Nederlandstalige liedjes:
– ‘Hé, kleine meid op je kinderfiets’.
– Pappie, loop toch niet zo snel’.
Het leven heb je vaak niet in de hand: ‘Que sera, sera’. Maar muziek kan levensmomenten verdiepen en ook verbinden. Meerdere sweet memories van Musikado zaten vóór in het hoofd van de aanwezigen; nodigden uit tot meezingen: ‘feest der herkenning’: ‘Het kleine café aan de haven’, ‘Edelweiss’, ‘De Troubadour’. Muziek verbindt. Na het warme applaus en en het kersencadeautje van de Blije Kerk nam Musikado afscheid met de toegift:  ‘You ‘ve got a friend’.

Zie ook: www.musikado.nl

De Blije Kerk – YouTube

Quatro Ventos brengt ons met fado’s in vervoering

7 mei 2023

Het fadokwartet Quatro Ventos, onder leiding van Emanuel Pessanha, liet de bijna 200 bezoekers van dit Blije Kerk-concert dubbel genieten van de rijkdom van de Portugese muziek. Met veel bezieling bracht de van origine Portugese Pessanha met krachtige stem deze bijzondere levensliederen met een 200 jaar oude traditie. En daarbij was het extra genieten door de muzikale rijkdom  van de andere bandleden: creatief & inventief, speels & impressief. Ze boden veel meer dan alleen ‘begeleiding’:  Kristján Martinsson op piano, accordeon en dwarsfluit, Pieter Klaassen op Portugese gitaar, bouzouki, en Luciën Matheeuwsen op de contrabas. De fadista Pessanha begeleidde zichzelf verder natuurlijk ook met gitaar en bracht veel sfeer in deze ‘Clube de Fado’ met markante mondharmonicamuziek.
Hoe meer het programma op gang kwam, hoe intenser de kenmerkende beleving van het saudadegevoel van de fado werd beleefd. Melancholie en verlangen. De bezoekers hielden bijvoorbeeld hun adem in bij de vertolking van Emanuel Pessanha (eigen compositie) van het gedicht ‘Mar Português’ van dé grote Portugese dichter Pessoa. ‘Ó mar salgado, quanto do teu sal são lágrimas de Portugal’ > ‘De zoute zee, de tranen van Portugal’. En het bekende ‘Gente da minha terra’, dat alle fadisten op hun repertoire hebben: ‘É meu e vosso este fado, destino que nos amarra’. ‘De fado is van jou en van mij; het lot verbindt ons’. Quatro Ventos verbond de Portugese levensliederen met chansons dichter bij huis: Charles Aznavour, Sting, Ramses Shaffy. De veelzijdig kunstenaar Pessanha zong in het Portugees: ‘Deixe-me’. En daarna samen met alle bezoekers in het Nederlands: ‘Laat me, laat me, laat me mijn eigen gang maar gaan’.

www.quatroventos.org

De Blije Kerk – YouTube

Leerlingen Meeuwenberg ervaren klassieke muziek in de ‘Classic Express’
12, 13, 14 april 2023

“Heel cool”, zegt Mert Yildiz, leerling groep 8 van De Meeuwenberg na de uitvoering in de ‘Classic Express’. “Iedereen vond het heel cool. Voor het eerst een viool vlak voor me horen spelen. Wist niet dat je zo verschillend, zo zacht en ook zo hard op een viool kon spelen. En we deden zelf ook mee met de muziek.” In een ‘rijdende concertzaal’, de Classic Express, van het Prinses Christina Concours ervoeren alle 244 leerlingen van basisschool De Meeuwenberg klassieke muziek. Voor de meeste kinderen was dit de eerste live-uitvoering van de voor hen ‘andere muziek’. De uitschuifbare muziektrailer stond voor de katholieke kerk in Driel en bood telkens plaats aan 35 kinderen. Ademloos luisterden de leerlingen naar talentvolle jonge musici, prijswinnaars van het Prinses Christina Concours, die verschillende instrumenten bespeelden. De jongste kinderen gaven natuurlijk al eerder spontaan blijk van hun enthousiasme.
Schoolleider Krijn van Dijk zegt in de Gelderlander van 14 april dat hij blij is dat het zijn school gelukt is, in samenwerking met stichting De blije Kerk de Classic Express naar Driel te halen. “Muziek vinden we belangrijk. We willen steeds meer aandacht aan muziek besteden. Zo hebben we een vakdocent muziek aangesteld.” Michel Nas, voorzitter van de Blije Kerk, geeft in de Gelderlander over de financiële bijdrage van de Blije Kerk aan: “Wij vinden het belangrijk de Drielse jeugd kennis te laten maken met klassieke muziek. Educatie staat bij ons hoog in het vaandel.”
In een interview na de voorstelling zei Mert Yildiz dat hij zelf graag luistert naar Justin Bieber. “Ik hou van Amerikaanse muziek. Engels versta ik wel. Zelf een instrument bespelen, is niks voor mij. Elke dag oefenen is niet al te fijn. En ik zit ook al op voetbal.” “Het coolste van de Classic Express was dat je die vrachtauto helemaal kon uitvouwen.” “En van binnen het geluid; met echo’s van alle kanten.” Medewerkers van de Classic Express hoorden van andere groepen dat behoorlijk wat kinderen klarinet speelden of zouden willen spelen. En dat die kinderen heel aandachtig volgden wat er ten gehore werd gebracht. “Er zit muziek in Driel.”

Welkom – Classic Express

Dilian Kushev, ‘de gouden stem uit Bulgarije’

19 maart 2023

‘Feest der herkenning’ voor de bezoekers van dit zeer gevarieerde soloconcert van Dilian Kushev: ‘de gouden stem uit Bulgarije’. Het was aangenaam weer: licht zonnig; de ruim 150 bezoekers, opgegroeid met opera-evergreens, waren in goede stemming naar de Blije Kerk gekomen om te genieten van de klankkleur, het contrast en het timbre van Dilian Kushev. Het is opvallend dat deze bariton, die begenadigd is met een stem diep als een bas en helder als een tenor, met zowel een vol volume als fluisterzacht een breed repertoire presenteert.
Dilian Kushev is jarenlang op tournee geweest met het Kozakkenkoor, met name in Rusland, en heeft de laatste vijf jaar honderden kerkconcerten in heel Europa verzorgd. In Driel kwamen 19 maart liefhebbers van zowel emotievolle opera-aria’s als ingetogen zangstukken aan hun trekken. Zo kwam iedereen in de ban van het openingslied – na het bekende ‘Panis Angelicus’ – van het ingetogen gebrachte ‘Ich bete an der Macht der Liebe’ van de Oekraïense componist Bortniansky, dat we ademloos aanhoorden. Na de pauze waren er meer met beheerste stem gebrachte liederen, zoals het Russische volkswijsje  ‘Abendglocken’ en het ‘Halleluja’ van Cohen. ‘De bezoekers zongen hierbij instemmend mee, zoals ze ook meeneurieden met ‘Lippen schweigen’ van Lehár. Indruk maakt ook het prachtig vertolkte ‘Wolgalied’. Dilian beëindigde zijn mondiale operatour in Driel met een volkswijsje uit zijn vaderland Bulgarije: ‘Ludo mlado’: jongen sta op, de zon schijnt!

Prachtconcert Concordia & KoperKonsort

29 januari 2023

Harmonie Concordia en het Nijmeegs KoperKonsort trakteerden de circa 225 bezoekers met dit nieuwjaarconcert op louter muzikale hoogtepunten. Instrumentale muziek die ons als welluidende liederen in de oren klonken. Het bleek weer dat Driel heel trots kan zijn op ‘onze’ harmonie, die, onder leiding van Willem van Laar, iedereen met ‘hout’, ‘koper’ en slagwerk liet genieten van de goed beheerste harmonische klankkleuren. Concordia won ieders hart met de openingsmuziek ‘Cent mille chansons’ van Magne/Marnay, die ons dankzij Frida Boccara en Lenny Kuhr altijd bijblijft. ‘Als jij en ik samen zijn, dan zullen er tijden aanbreken waar honderdduizenden liederen klinken’. Concordia bracht verder gevarieerde monumentale klassiekers: onder andere tijdloze filmmuziek, ‘Candle in de the wind’ (Elton John) en Braziliaanse dansmuziek. Met de begeesterde uitvoering van ‘Leichtes Blut’ van Johann Strauss waanden we ons op dit nieuwjaarsconcert ‘ in de Gouden Zaal van het Wiener Musikverein.
Na de pauze liet het professionele NKK ons genieten van echte ‘Blije Kerk-muziek’: plezierige, heldere koperklanken. Van eeuwenoude muziek (Byrd, Purcell) tot hedendaagse swingende muziek (Bacharach, Gershwin). Het KoperKonsort, onder leiding van Hans Pastoor, verraste ons met ‘Mutations from Bach’ van Samuel Barber. Een van de leden van de band, Paul Vlieks, had dit stuk gearrangeerd voor koperblazers. De surprise was dat het openingsthema, naar een Bachcantate, een sprankelende hedendaagse doorwerking kreeg: heel verrassend!
Kortom: een rijk en plezierig nieuwjaarsconcert van Concordia en het Nijmeegs KoperKonsort: een positieve aanzet voor 2023. De akoestiek van de kerk werkt hieraan mee: na afloop van de stukken blijven de slotakkoorden even ‘hangen’. Eenieder houdt de adem even in; dan daalt de muziek weldadig neer.

Voor een video van ’t concert, zie > https://www.youtube.com/watch?v=4eERk7VlTvI

Muziekvereniging Concordia Driel (concordia-driel.nl)

Nijmeegs KoperKonsort – NKK, (wordpress.com)

Ritmeester-Veenzangers Mannenkoor presenteert
de kracht en rijkdom van Kerst

Kerstconcert, 10 december 2022

Dit grote mannenkoor, onder de bezielende leiding van Jimco Zijlstra, schonk de ongeveer 250 bezoekers een prachtvertolking van de rijkdom van kerstliederen, waarbij sopraan Judith Sportel met mooie en krachtige solozang tegenspel bood aan het grote koor, en de bijzonder getalenteerde pianist Jan Lenselink, in zijn virtuoze begeleiding en met solospel iedereen liet genieten van de schat aan kerstliederen.
Licht in de duisternis, vrede op aarde. We kwamen in de juiste kerststemming toen het grote mannenkoor van achter uit de donkere kerk met kaarsjes naar voren liep en de hele apsis ruim vulde: indrukwekkend! Daarna nodigde dirigent Jimco Zijlstra iedereen uit om ‘Komt allen tezamen’ te zingen: hartverwarmend, omdat de kou van buiten nog in onze kleren zat. De vreugdevolle kerstaankleding van de kerk droeg eraan bij om er echt een ‘Blije Kerk’ van te maken: veel lichtjes in de kerstbomen; de stemmige aankleding van de kerststal.
Koor en solisten verwoordden de rijkdom van kerstklanken van over de hele wereld. Vanuit Europa, Engeland, Frankrijk, Oostenrijk: Christmas Carols, Cantique de Noel, en bijvoorbeeld vanuit Afrika (Kwazoeloe-Natal). We haken naar hoop en verlangen naar vrede in onze wereld. In het alom bekende ‘Stille Nacht’ horen we: ‘Der Retter ist Da’.
Koor en solisten vertolkten de boodschap van Kerstmis met een keuze uit de grote gevarieerde culturele liederenschat. Van Bach tot een swingende medley van Jan Lenselink aan de vleugel. Van klassiek tot actueel. Op weg naar Kerst en het nieuwe jaar hoorden en zongen we in een van de laatste liederen: ‘A very Merry Christmas (war is over), And a Happy New Year (if you want it), Let’s hope it’s a good one, Without any fear.’

Voor video zie: https://youtu.be/zZ9BJ7yfEXY

Zie ook: http://www.rvmkoor.nl

Blij program van Barokorkest Megen en Iris van Nuland

11 november 2022

De 20 jaar jonge vioolsoliste Iris van Nuland speelde de sterren van de hemel in het vijfde vioolconcert van Mozart. Ze ontving na afloop daarvan terecht een minutenlang applaus. Waarop zij op haar beurt de bezoekers van dit Blije Kerk-concert trakteerde op een virtuoos gespeelde toegift.
Iris van Nuland trad op met het Barokorkest Megen. Onder het motto ‘Oude en nieuwe sterren’ brachten zij de ongeveer 125 bezoekers in blije stemming met hoogtepunten van mooie barokmuziek. In de krachtige ‘Ouverture in E-minor’ van Telemann kon de grote strijkersbezetting zich met veel plezier uitleven. De blazers van het orkest vonden een goede harmonie met de strijkers in de ‘Ouverture’ en ‘Sinfonia’ van Graun. Muziek pur sang beleefden we met de uitvoering van Rameau’s suite ‘Castor en Pollux’. Onze verbeelding kon er alle kanten mee op …; met deze mythologische figuren, operahelden, krachtige sterren in het sterrenbeeld Tweeling. Na de slotakkoorden van de stukken blijft de mooie muziek door de goede akoestiek van de kerk even hangen en daalt bij eenieder genietend in.
Het majestueuze en ook gracieuze vijfde vioolconcert van Mozart, waarin Iris van Nuland schitterde, wordt veelal beschouwd als een van de mooiste concerten ooit. Iedereen herkent het levendige hoofdthema, een typisch Mozartthema, waarna de toen 19-jarige Mozart ons verrast met vele variaties en doorwerkingen. Dirigent Laurens Felix wist een spannend samenspel en tegenspel van soliste en orkest te presenteren. Gedreven solospel, waarbij iedereen de adem inhoudt, als aangever van het orkest. Barokorkest Megen bracht ons 11 november in vervoering!

Voor video zie: https://www.youtube.com/watch?v=aA-5wAdHhN4

Zie ook: Barokorkest Megen – Barokorkest Megen

 

Indrukwekkende uitvoering Jenkins’ Stabat Mater

23 oktober 2022

Zo’n 380 bezoekers beleefden een indrukwekkende uitvoering van Jenkins’ Stabat Mater. Het gegeven is bekend: het verdriet van moeder Maria om haar gekruisigde zoon. Waarbij Jenkins met de geladen muziek dit verdriet uitbreidt naar het actuele leed in de hele wereld. Iedereen had de oorlog in Oekraïne voor ogen wanneer het koor zong: ‘And the mother did weep’.
De compositie is opmerkelijk, omdat Jenkins zich in tekst en melodie liet inspireren door niet-westerse invloeden uit het Midden-Oosten. De haast perfecte uitvoering was vooral te danken aan de bezielde leiding van dirigent Ghassan Alaboud en de soliste Shaza Hayek. De uitvoering betrof een bijzonder project van de werkgroep Blije Kerk, van waaruit dit initiatief is genomen. Al in het voorjaar was er een projectkoor gevormd; de repetities met het Arnhems Symphonieorkest NOVA betaalden zich nu uit in een aangrijpende en ontroerende uitvoering, die ons soms de adem benam. Van de twaalf delen van deze Stabat Mater viel vooral de klaagzang van het vierde deel op, die snijdt door je ziel: ‘The sorrow in the world is more than we can truly bear’, waarna in het strijdlustige vijfde deel naar hoop wordt gehaakt. In het slotdeel: Paradisi Gloria’ klinken ten slotte overtuigend bazuinen. De uitvoering die we mochten meebeleven was voor velen een verrassing door de oriëntaalse vervlechting. Iedereen werd getroffen door de hartroerende solo’s van Shaza Hayek. Het mondiale karakter van Jenkins’ Stabat Mater kwam ook tot uiting in de klankkleur van de instrumenten van musici met een oriëntaalse achtergrond: Gaiyth Al Maghoot (duduk) en Moudar Salame (oriëntaalse percussie). Verder speelden Tarek Atassi, Yaman Horaniah en Kim van der Mat met Orkest Nova mee. Ter introductie van het concert speelde NOVA de ‘Pavane’ van Fauré. De uitvoering van de Stabat Mater werd verder verrijkt door de informatieve inleidingen van Dick Boerefijn en Ton Rietbergen. Een uitgebreid en fraai programmaboekje complementeerde dit absolute hoogtepunt van de reeks Blije Kerk Concerten.

Voor video zie: https://www.youtube.com/watch?v=zuxBEWd83sw

Zie ook : www.orkestnova.nl

 

Prachtig Pools concert van Promyki

15 september 2022

In de herdenkingsweek van Market Garden bracht muziekgroep Promyki Krakowa traditiegetrouw de herinneringen aan de de inzet van de Poolse brigade in 1944 in de hoofden en harten van de Drielenaren. Onder leiding van Roma Doniec-Krzemień liet Promyki de ongeveer 200 bezoekers genieten van hartverwarmende muziek: polka’s, mazurka’s. En daarnaast ook van krachtige soldatenliederen die de parachutisten gekend moeten hebben; en verder ook enkele indrukwekkende klassieke stukken. Bij de opening van het concert zette Roma meteen de toon met een gedreven pianosolo van een mazurka van Chopin. Waarbij het tweede deel van deze mazurka werd vervolgd door de volleerde jongvolwassen musici van het goed op elkaar afgestemde Promyki-ensemble (viool en cello).
Door de coronaperikelen was het Promyki-ensemble nu kleiner dan gewoonlijk, maar de kwaliteit van het ensemble was er niet minder om. Het ensemble was verrijkt met twee bijzondere solisten. De bezoekers waren vooral onder de indruk van gitarist Kornel Klamut, die van Johann Kaspar Mertz ‘Elegy’ speelde; adembenemend vertolkt. En de virtuoze Marcin Bolisęga speelde op accordeon op imposante wijze ’n fuga van Bach en een Italiaanse polka.
De beelden van de Parachutistenbrigade en hun generaal Stanislaw Sosabowski kwamen eenieder voor ogen bij het spelen van de ‘The Sosabowski Men’ van Joop van Dijk. Aan het slot van het concert memoreerde Roma Krzemień dat Promyki nu al bijna 30 jaar geleden voor het eerst in Driel kwam spelen; op initiatief van Jan Altink. Vandaag was het zijn geboortedag; daarom zette Roma in met ‘Sto Lat’, het Poolse Lang zal hij leven. Zij (en iedereen) sprak de wens uit dat deze rijke traditie wordt voortgezet. De bezoekers zongen ten slotte ook mee met het Market Garden-lied ‘A bridge to the future’, kenmerkend voor de warme sfeer tijdens het concert.

Voor video zie: https://www.youtube.com/watch?v=9D1H__VZeIQ
(Video van uitvoering start na 45 minuten)

Zie ook: http://promykikrakowa.pl/

 

 

Treffend muzikaal cadeau voor alle vrijwilligers: recht in het hart

Musikado,  28 augustus 2022

Op het jaarlijks vrijwilligersconcert van onze Maria Geboortekerk / de Blije Kerk deelde  muziekcollectief Musikado weer royaal ‘musikadootjes’ uit. Dat is het kenmerk en hun passie: het uitdelen van muzikale cadeautjes aan mensen die dit verdienen.
Michel Nas, voorzitter van de Blije Kerk Concerten, memoreerde in zijn inleidende woorden dat het nu 9 jaar geleden is dat gesproken werd over mogelijke sluiting van de kerk. Dit is tot nu toe voorkomen, omdat er in Driel zoveel vrijwilligers zich inzetten voor de kerk als de geloofsgemeenschap en als sociaal-cultureel centrum; het hart van het dorp. Als cadeau voor hun inzet genoten nu bijna 70 vrijwilligers van een songfestival; een mix van mooie luisterliedjes; van de prachtige stemmen en de rijke instrumentatie van gitaar, keyboard en percussie. Musikado staat onder leiding van Dianne Huberts, die terzijde nog opmerkte dat de Drielse kerk de mooiste plek was waar ze had gewerkt.
Uit het veelzijdige repertoire van Musikado werden we getrakteerd op een gevarieerd program: met een mix van stijlen, van pop tot kleinkunst, van gospel tot country, à capella en begeleid door piano, gitaar en percussie bracht het muziekcollectief een afwisselend programma. Geloof, hoop en liefde: deze drie waren de leidende thema’s. En ‘memories’ daaraan: behouden wat goed is, zoals onze kerkvrijwilligers weten.  De eeuwige thema’s: Geloof: ‘Ik geloof in jou en mij‘. Hoop: ‘Less is more’. Liefde: ‘Love me tender’. Al deze songs raakten de mensen. Bij het lied “Jij zit in mijn hoofd” van Yentl en De Boer genoten de bezoekers. Ze zongen mee, en gingen echt in het lied op. Met het slotlied van Lenny Kuhrs  ‘De Troubadour’ werd het warme, zeer gewaardeerde optreden afgesloten. Kenmerkend voor Musikado als troubadours; eigentijdse zang- en toonkunstenaars!  Voor de bezoekers was deze 28 augustus een songfestival!
Namens de locatieraad van de kerk bedankte Richard op den Kamp Musikado voor hun prachtige optreden voor de vrijwilligers van de kerk. Waarbij hij ook de hoop uitsprak dat er zich meer jonge mensen melden als vrijwilliger.

Zie ook: www.musikado.nl

 

 

 

Enjoy, ontroerend & joyful

10 juli 2022

‘Ons’ Driels Koor Enjoy verraste de vele bezoekers met een bijzonder imponerend en vreugdevol concert. Een uitmuntende presentatie van de koorleden, door de  leiding van dirigent Lex van Diepen, waarbij een sterk combo het koor muzikaal begeleidde. Enkele solisten voegden (bijvoorbeeld met Homeward Bound) een indrukwekkende dimensie toe aan het koor.
Enjoy verheugde zich zeer op dit concert, omdat het laatste concert – door de gedwongen corona-pauze – alweer dateerde van 2019.  Zo’n 200 enthousiaste belangstellenden genoten van de prachtig ingetogen klanken die over de bezoekers de kerk inrolden.
Het gevarieerd programma was opgebouwd in 4 blokken met een eigen karakter, afgewisseld door fijngevoelig intermezzo’s op accordeon. Het eerste blok bevatte nummers als Ave Maria en het prachtige Ave Verum van Karl Jenkins. Het volgende blok stond in het teken van filmmuziek. De uitvoering van bijvoorbeeld Schindlers List werd zeer gewaardeerd, gelet op het aanhoudende applaus van de toehoorders. In het derde blok stond vooral soft pop op het repertoire. Het concert werd afgesloten met het nummer Joyful, Joyful; een ware uitsmijter met, heel toepasselijk, “genieten” in de naam.

Zie ook: www.koorenjoy.nl

 

 

Osse Opera met klassiekers en bekende toppers

12 juni 2022

De aankondiging van het concert beloofde operahoogtepunten; dit heeft Osse Opera zondagmiddag 12 juni voor 200% waargemaakt! Het ensemble opende met klassieke hoogtepunten uit de 18e en 19e eeuw. Na de pauze genoten we van bekende meer recente toppers.
Nadat koor en publiek bij de openingsnummers aan elkaar, en aan de weelderige akoestiek van de kerk gewend waren, kregen koor en solisten de ruim 100 aanwezigen in de ban van de luisterrijke muziek, en de kracht van het koor. Dirigent Hans Lamers, die alle nummers plezierig toelichtte, gaf aan dat in deze moeilijke tijd met veel mondiale problemen er voor gekozen was in het program liefde en vrede door te laten klinken.
Aan het publiek was te merken dat vooral de solisten een extra dimensie gaven aan dit vaak ontroerende concert. Martine Alink, sopraan, en Véronique Lamers, mezzosopraan, spraken hart en gemoed aan, zoals bij stukken uit Idomeneo, Les Contes d’Hoffmann, Carmen, en West Side Story. Bij de mannensolisten bracht Hans Ruis met melodieuze stem stukken uit bijvoorbeeld Die Zauberflöte. Pieter Troost verdubbelde met z’n machtige stem de kracht van het koor. Ook Penny Weijenberg, als solist uit het koor, maakte veel indruk bij het publiek, bijvoorbeeld met ‘You’ll never walk alone’. Ook moet de geweldige prestatie worden vermeld van de getalenteerde pianiste SungHee Jo, die twee uur lang koor en solisten zeer professioneel ondersteunde.
Ed Vos, van de muziekcommissie van de Blije Kerk, zei in zijn inleiding dat het eerste contact met de Osse Opera al van drie jaar terug was. Door de coronamisère moest de uitvoering telkens worden opgeschort. In zijn slotwoord complimenteerde hij het ensemble met dit prachtige optreden én met het feit dat de Osse Opera dit jaar 90 jaar bestaat! De zeer geslaagde uitvoering was een unieke en bijzondere traktatie voor de bezoekers van de Blije Kerk Concerten Driel.

Zie ook: www.osseopera.nl

 

Muziekvereniging Concordia & Koor Cantorije

15 mei 2022

Het concert van het Drielse koor Cantorije en de eveneens Drielse muziekvereniging Concordia was een groot succes. Ondanks het zomerse voorjaarsweer hadden toch zo’n 150  mensen de weg gevonden naar de Maria Geboortekerk; ze genoten van een kwalitatief hoogstaand en gevarieerd concert. Het motto – na de lange coronaperiode – was: ‘Blij weerklinken’. De bezoekers genoten van een rijke muziekschakering: van Nederlandse nummers tot Spaanse melodieën. Van het Sanctus uit Schuberts Deutsche Messe tot Arcade, waarmee Duncan Laurence in 2019 het Eurosongfestival won. Het was te merken dat  bv. ‘La Paloma Blanca’ van Concordia de mensen raakte: ze kwamen in beweging; en ‘Comment ça va’ nodigde uit tot swingen (wanneer de kerkbanken dit niet verhinderde).
Cantorije, onder de bezielende leiding van Jacob Dubbeldam en met orgelbegeleiding door Jaap Jansma, bracht een aantal mooie geestelijke maar ook wereldse nummers. Concordia, een vereniging waarin het opviel dat er veel jeugdig talent meespeelt, vertolkte, onder de eveneens bezielende leiding van Willem van de Laar, schitterende arrangementen van moderne, maar ook traditionele muzieknummers. Tenslotte konden de aanwezigen genieten van een gezamenlijk optreden van beide gezelschappen; de twee verenigingen uit Driel vonden elkaar harmonieus. Concordia en Cantorije benutten samen duidelijk de kwaliteit van de akoestiek van de volle kerk. Het was een zeer geslaagde muziekmiddag; verzorgd door veel jong en oud Driels muzikaal talent. De mooie foto’s van Hans Jaspers spreken voor zich: het totaalbeeld van de twee grote muziekgezelschappen op het koor van onze kerk is indrukwekkend.

Zie ook: www.facebook.com/gemengdkoorcantorije.nl

Zie ook: www.concordia-driel.nl

Passieconcert Zanggroep Spirit

10 april 2022

Op deze zondag voor de Goede Week liet Zanggroep Spirit uit Best ons het lijdensverhaal van Jezus indringend beleven: van passie naar Pasen. Mooie Engelstalige ballads vertolken onze gevoelens bij de laatste dagen van Jezus; waarbij de intense gebeurtenissen telkens in gesproken tekst werden gememoreerd, zoals we die we kennen uit het Nieuwe Testament.
Natuurlijk met de verwoording van wat ieder op dit moment in hoofd en hart heeft: de verschrikkingen die de mensen in Oekraïne nu ondergaan. In de Hof van Gethsémané bad Jezus: “Mijn hart breekt van verdriet.” “Vader! Als het mogelijk is, laat deze beker dan aan mij voorbijgaan.” Het koor verklankte: “I’ll  cry tears for you”. En poogde ook hoop te benoemen: “We will stand; face it all together.”

Bij de opening van het concert begroette Michel Nas, de voorzitter van de Blije Kerk, een Oekraïense familie, die nu in Driel onderdak is verleend. Ze werden met een warm applaus verwelkomd.
Zij, en de ongeveer 125 bezoekers van dit concert, mochten genieten van de perfecte presentatie van Spirit. De rijke klankkleur van het koor kwam door een goed beheerste gevarieerde dynamiek goed tot zijn recht door de akoestiek van de kerk. Dit werd verrijkt door de begeleiding van pianist Joost Kraaijeveld, met zijn eigen karakter. De presentatie van het koor werd versterkt door de verschillende opstellingen. Bij het slotlied verspreidden de koorleden zich tussen en rondom de bezoekers. De aanwezigen voelden zich persoonlijk toegezongen, wat de beleving, ja de ontroering, intensiveerde. Het indringende Nederlandstalige nummer ‘Ken je mij’ van Stijn van de Loo en Huub Oosterhuis ontving als eerste een ‘open doekje’: een warm applaus. De bezoekers waren aangesproken, waarna meerdere ontroerende nummers succes oogsten en applaus kregen. Spirit presenteerde het passieverhaal vanuit een sterk geloof, hun verworven muzikale kwaliteit onder leiding van dirigente Ashley Houben, en vanuit hun gezamenlijke passie: zíngen. 

Zie ook: https://zanggroepspirit.nl

 

Matthäus Passion raakt ons hart

8 maart 2022

Samen met een groot aantal bezoekers (ongeveer 120) hebben wij in onze kerk weer genoten van een prachtige uitvoering van de intieme korte versie van de Matthäus Passion. Het was de tweede keer dat de 10 vocalisten van het Mini Matthäus-ensemble, begeleid door piano en viool, ons lieten genieten van een indringende uitvoering van dit bekende werk van Bach.
De uitvoering werd overschaduwd door de vreselijke oorlogshandelingen die nu plaatsvinden in Oekraïne, en ieders hoofd en hart beroeren, zoals bij de opening van het concert werd gememoreerd.
Bachs’ indringende muziek verklankt onze gevoelens:
‘Wir setzen uns mit Tränen nieder’ …;
‘Erbarme dich, mein Gott’ …

Het Mini Matthäus-ensemble bestond 8 maart 2022 uit: Walther Deubel, tenor (evangelist), Bas de Leeuw, bas (Christus), Hesther Oor en Nanette Mans, sopraan, Sigurd van Lommel en Maartje Masereeuw, alt, Dierick Aartsen, tenor, Karel Barten, bas, Jantine Strik (kinderkoor), Cees-Willem van Vliet, klavier, Ingrid Lubbers, viool, Henk Westland, tenor en artistiek leider, Mirjam Bosgraaf, productie.

www.minimatthäus.nl

 

Arnhems Symphonieorkest NOVA
met verrijkend hartverwarmend concert

28 november 2021

Uniek voor Driel en de regio: een uitvoering van een volledig symfonieorkest op het ruim bemeten koor van de katholieke kerk in Driel! Onder leiding van de getalenteerde dirigent Ghassan Alaboud presenteerde NOVA, onder het motto: ‘Oude wijn in nieuwe flessen’, gevarieerde muziek uit de 19e, 20e en 21e eeuw, die teruggreep naar mooie muziek en beelden uit vroeger tijden. De ruim 120 bezoekers herkenden hofdansen en boerendansen, romantische melodieën en marsmuziek, kinderliedjes en volksmuziek uit heel Europa. Een mooi gevarieerd programma, zowel feestelijk als sensitief. Voor de bezoekers was het zeer welkom dat NOVA het programma uitgebreid had toegelicht in een mooi verzorgd informatief programmablad.
De bijna 40 NOVA-leden hadden zich ingespannen om, ondanks de moeilijke coronasituatie en de beperkte repetitietijd, een goede mix van plezier en prestatie over het voetlicht te brengen door hun drive: met plezier muziek maken én het publiek een mooi concert laten horen. De aanwezige liefhebbers van klassieke muziek genoten het meest van de harmonische stukken zoals van Felix Mendelssohn: ‘Strijkerssymfonie VI’, van ‘Masques et Bergamasques’ van Gabriel Fauré, en vooral van de ‘Skandinavische suite’ van Emil Juel-Frederiksen. In deze meeslepende afsluiting van het concert kon NOVA, onder leiding van de enthousiaste dirigent, zich uitleven in de melodische stroom van Scandinavische volkswijzen en dansen. Hartverwarmend voor de bezoekers; zeker in deze zorgelijke coronatijd.
De orkestleden en de bezoekers lieten na afloop weten ook de zorgvuldige regie van de Blije Kerk-organisatie van de coronamaatregelen zeer te waarderen.

Zie ook: Arnhems Symphonie Orkest NOVA

 

Feestelijk concert Nijmeegs KoperKonsort

7-11-2021

Na de ‘corona-pauze’ is de Blije Kerk weer goed van start gegaan met een subliem concert van het professioneel geschoolde Nijmeegs KoperKonsort (NKK); een verrassing voor de liefhebbers van blaasmuziek. Het zeer gevarieerde programma liet ons genieten van de rijke klankkleur van het koper. Hoogtepunt van het concert was de uitvoering van Exultate Justi van de Venetiaanse componist Gabrieli. Alsof twee koren, die vanuit verschillende kanten van de San Marco tegenover elkaar staan, presenteerde het NKK een speels samenspel. (Het ‘Cori-spezatti’-effect, waardoor als het ware ’n stereo-effect gaat klinken). Gabrieli werkt dit uit naar een hemels hoogtepunt dat hart en ziel beroert. Een ander hoogtepunt was de ‘Sonata da Chiesa’ van de Nederlandse componist Jan Koetsier uit 1996. Een compositie om vaker te beluisteren, om de rijkdom ervan te ontdekken. Zo klinkt het warme timbre van de gedempte tuba en bugel als zangstemmen. De ongeveer 60/70 aanwezige liefhebbers van blaasmuziek kwamen natuurlijk ook goed aan hun trekken met de spiritual  ‘Battle of Jericho’; met de Amerikaanse traditional ‘Jeanie with the light brown hair’ van Foster; de bigband-muziek van Kurt Weill: ‘Song of Mandaley, en met natuurlijk het overrompelende Pelgrimskoor uit de Tannhäuser van Wagner. Het Nijmeegs Koperkonsort, waarvan leden ook in symfonieorkesten spelen, stond onder inspirerende leiding van Hans Pastoor. Hij gaf ook ’n verhelderende toelichting bij de composities en de verschillende instrumenten.
Opvallend was ook dat de akoestiek van de Maria Geboortekerk in Driel ons zondagmiddag extra liet genieten van de warme koperklanken. Na de slotakkoorden van de stukken bleef de muziek even verstild hangen en daalde dan bij ieder weldadig in. ’n Bijzondere middag: door de kerkramen belichtte soms ’n herfstzonnetje hartverwarmend de koperen instrumenten, die dan als goud blinken en klinken.

Nijmeegs KoperKonsort – NKK, (wordpress.com)

Trio Hanneke Engels: concert voor onze vrijwilligers

22 augustus 2021

Het nieuwe seizoen is geopend met een vrolijke uitvoering van ‘lichte muziek’ voor de vrijwilligers van onze kerk. Het bijzondere van onze Drielse kerk is dat er altijd veel vrijwilligers (ruim 90)  enthousiast klaar staan om hun diensten aan te bieden !
Na de lange coronatijd-pauze van anderhalf jaar was het spannend om weer een uitvoering te hebben in de kerk.  Die opzet is meer dan geslaagd te noemen.

De meer dan 70 aanwezige vrijwilligers hebben genoten van een potpourri van musicalsongs, Engelstalige en Nederlandse liedjes, en een aantal kerkelijke nummers. De samenstelling van het programma was via een enquête onder de vrijwilligers tot stand gekomen.
Voor het concert hield Michel Nas, voorzitter van de Stichting De blije Kerk, een uiteenzetting over  het ontstaan en de doelstelling van de stichting.

Daarna zong musicalzangeres Hanneke Engels  de sterren van de hemel, begeleid door haar vaste gitarist Pieter Klaassen en de pianiste Hanke Scheffer. Songs van Sting, Bob Dylan, Wim Sonneveld, Claudia de Breij, bijvoorbeeld Blöf. Maar ook muziek uit bekende musicals, en een prachtig gezongen Ave Maria en Panis Angelicus klonken door de kerk. Er werd niet alleen gezongen. Voor en na de pauze was er ook een intermezzo met pianomuziek van Grieg en een prachtige improvisatie op klassieke gitaar die uitmondde in de melodie van een lied uit de Sound of Music. Het concert werd beëindigd met het Hallelujah van Leonard Cohen dat door de aanwezigen spontaan werd meegezongen.
Na ’n glaasje en een hapje  gingen alle vrijwilligers enthousiast en weer opgeladen huiswaarts.
Er staan ons mooie dingen te wachten in het nieuwe seizoen !

Zie ook: www.hannekeengels.nl

Indrukwekkende Matheus Passie

8 maart 2020

‘O Haupt voll Blut und Wunden’; met dit indringende lied opende het Mini Matthäus Ensemble hun verkorte versie van de Matheus Passie. In de volle kerk waren de 450 bezoekers direct met hart en ziel betrokken bij het lijdensverhaal van Jezus. Het was opvallend dat dit kleine gezelschap van 8 zangers, onder leiding van Henk Westland,  ons – niet afgeleid door orkestratie – zo mee liet leven met het bekende, aangrijpende, verhaal: onrecht, verraad, verlatenheid.
De professioneel geschoolde zangers presenteerden – ieder met hun eigen kwaliteiten –  Bachs innige cantaten en aria’s; die hun werden aangereikt met volle en rijke stem van de evangelist Walther Deubel, die ons meevoerde door het passieverhaal.  Een verrijkende ervaring!
Aan de intense aandacht van de bezoekers was te merken dat ze vooral onder de indruk waren van de rijke klankkleur van de koralen van het hele 4-stemmige koor; inclusief ‘Blitze und Donner’. Maar vooral door de herkenning van Bachs zo bekende melodieën, die harmonieus gedragen werden door organist Cees-Willem van Vliet: bijvoorbeeld het slotlied ‘Wit setzen uns mit Tränen nieder’.
De andere solisten:  Marjoke Kager en Maartje Masereeuw, alt; Hesther Oor en Anne Kan, sopraan; Simon Cijsouw, bas (Christus); Bram Trouwborst, bas; Jantine Strik, cantus firmus.
Zie ook: minimatthaus.nl

Subliem concert Arnhems Slavisch Koor

9 februari 2020

Het Arnhems Slavisch Koor (ASK) trakteerde de ongeveer 175 bezoekers op een prachtig concert. Onder de sterke leiding van de Russisch-Nederlandse Svetlana van Wielink werd een keuze gepresenteerd uit het rijke palet van Russische muziek uit de negentiende en twintigste eeuw. De kracht en kleur van deze kerk- en volksmuziek doen ons weer beseffen dat de Russische cultuur meer te bieden heeft dan het beeld dat we meestal opdoen uit de actuele politieke mediaberichten over Rusland.
In het programma bleek de dynamiek van de ‘Vespers’ van Alexander Archangelsky helemaal toegesneden op het ASK: een rijke, warme en harmonieuze klankkleur. (Het ASK heeft ze op cd opgenomen). Het koor mag zich gelukkig prijzen dat het beschikt over een ruime invulling van tenor- en baspartijen, die het koor een krachtig draagvlak geven.
Het vrolijke Oekraïense lied ‘Shchedryk’  (‘kleine zwaluw’) van Mykola Leontovych, die het een ‘lied voor een goed humeur’ noemde, overstemde zondagmiddag de flinke storm.
In de bekende toegift ‘Kolj slawjen’ van Dmitri Bortnianski kwam het ASK, dat dit jaar zijn gouden jubileum viert,  helemaal tot zijn recht: perfecte samenzang tussen de mannen- en de vrouwenstemmen in een meeslepende melodie.
Zie ook: www.arnhemsslavischkoor.nl

Kerstconcert Ritmeester-Veenzangers

14 december 2019

Het Ritmeester-Veenzanger mannenkoor bezorgde ons een prachtig Kerstconcert met een muziekniveau op een hoog peil. De belangrijkste bijdragen voor het slagen van deze avond kwamen van dit geweldige koor, dirigent Jimco Zijlstra, de perfect soliste Tessa Maalcke en pianist/organist Kees De Bruin.
De ongeveer 250 bezoekers waren enthousiast. Dat betrof dan niet alleen de muzikale kant. De bezoekers lieten weten dat ook de organisatie, de vriendelijkheid, vanaf de ontvangst bij de deur tot en met de gezellige after-party, ieder bijzonder aan sprak.
Het RVM-koor behoort tot de betere, grote mannenkoren van ons land. Het koor zong ingetogen en religieuze kerstmuziek uit binnen- en buitenland; traditioneel en meer eigentijds, en Christmas Carols die een feest van herkenning boden. Van de koorleden hoorden we dat het ook voor hun een feest was om in Driel op te treden. En dat ze zeer te spreken waren over de akoestiek van de kerk.
In deze donkere dagen voor kerst, in deze donkere wereld, bieden kerstliederen hoop,  hoop op kracht in onzekerheid en kwetsbaarheid, hoop aan licht die de wereldwijde mensenfamilie verbindt. Zo voeren in deze adventstijd de Ritmeester-Veenzangers ons mee naar een gezegend, vrolijk, en zalig kerstfeest.

Zie ook: https://www.rvmkoor.nl/

Nova

Sfeervol concert Symphonieorkest NOVA

27 oktober 2019

Program
Felix Mendelssohn: Ouvertüre zum Märchen von der schönen Melusine (1834)
Georges Bizet: L’Arlésienne, Minuetto, Intermezzo, Carillon (1872)
Claude Debussy: Golliwog’s Cakewalk uit Children’s Corner (1908)
Teresa Takken & Tom Schipper: Peace Opus; enkele delen (2019)

Het Arnhems Symphonieorkest NOVA trakteerde 27 oktober 2019 met aansprekende muziek de ongeveer negentig aanwezige muziekliefhebbers. Nova had een goed afgewogen programma gekozen, dat aangekondigd was als harmonieus.  Dit kwam helemaal tot zijn recht in de enkele orkest-stukken van Peace Opus van Teresa Takken en Tom Schipper. Onze zoektocht in deze tijd naar vrede, verbinding, verzoening. De (solo)partijen van de blazers en het slagwerk in dit Peace Opus zijn adembenemend mooi. Deze worden weer gevolgd door harmonieuze verwerking van  het hele orkest.  Met het gelukkig bevrijdend vrolijke slotdeel Irish Spring; wat-  na applaus – een reprise opleverde !  Nova verzorgde afgelopen maand de première van Peace Opus; met koor en orkest.
De aansprekende toelichtingen telkens bij de stukken van de dirigent, Ghislain Bellefroid, hadden duidelijke meerwaarde. Veel componisten vertellen een verhaal met muziek. Meerdere ouders hadden ook hun kinderen meegenomen naar dit concert. Met de toelichting konden ook zij zo een beelden fantaseren bij de inspiratie van de componisten. Van Mendelssohn werd het sprookjesachtige  Der Schönen Melusine gespeeld. Waarbij de altijd geroemde akoestiek van de kerk vooral recht deed aan de blazers. De strijkers kwamen daarna harmonieus goed tot zijn recht in stukken van Bizet en Debussy; feest van herkenning!

Zie ook: www.orkestnova.nl

Inspelen Orkest Nova, voor aanvang concert >

Via Facebook

Pools Concert

19 september 2019

Koor Agricola en Promyki Krakowa uit Krakau 

In de herdenkingsweek van Market Garden organiseerde de werkgroep Blije Kerk Concerten Driel een concert met Poolse musici.  Muziekgroep Promyki Krakowa is bekend van de muzikale bijdragen aan de Polenmis en de Polenherdenking. De deelnemende jongeren, de vioolkinderen uit Krakau, spelen naast viool ook cello en trompet. Met muziek en dans lieten ze een overvolle kerk genieten! Het universiteitskoor Agricola, ook uit Krakau, bood een indrukwekkend rijke schakering van Poolse liedkunst, traditioneel en hedendaags. Met – als verrassing – een Nederlandse toegift!

Zie ook:
http://choragricola.krakow.pl
http://promykikrakowa.pl 

Vijf!

10 maart 2019

Programma

Edward Elgar : Chanson de matin
Erik Satie : Gnossiene
Maurice Ravel : Ma Mere l’oye
George Bizet : Carmen
Ad de Jong : Dansing dervish

Uniek ensemble VIJF! presenteert in Driel uniek concert

De professionele musici van het Ensemble VIJF! presenteerden 10 maart 2018 uniek gearrangeerde kamermuziek. Ook de gouden combinatie van harp, fluit, hobo, fagot en viool is uniek. Hoogtepunt was de première van Ad de Jongs  Dancing Derwish, ’n orkestraal stuk dat de componist dit kwintet heeft opgedragen. Dancing Dervish boeit, omdat de luisteraar telkens mee wil gaan met melodieën die worden ontwikkeld, en ook telkens weer verrast wordt door creatieve doorwerking ervan. Klankkleuren en tempi die banden zoeken met Osmaanse en West-Europese reminiscenties.
Omdat de samenstelling zo bijzonder is, maakt het ensemble meestal zelf de arrangementen. Zo lukt het hun om de ruim 130 bezoekers  te enthousiasmeren met Bizets Carmen, als werden ze meegevoerd door een groots orkest. De solokwaliteiten van het ensemble konden we intens volgen in Saties Gnossiennes.  De instrumentalisten van VIJF! gaven Saties pianosetting  een palet aan extra klankkleur.  Zoals we ook Ravels verbeelding van de Moeder de Ganssprookjes konden genieten van VIJF!’s harmonieuze presentatie. ’n Zeer geslaagd concert dus van de werkgroep Blije Kerk Concerten Driel: op deze kille, winderige zondagmiddag: ’n hartverwarmend concert van vijf bevlogen vrouwen. Op weg naar Pasen trakteerde VIJF!, passend bij de kerkelijke ambiance, ons als toegift op Leonards Cohens Halleluja

Zie ook www.ensemblevijf.nl

Petra Berger met Koor Enjoy

16 december 2018

Het jubileumconcert – 15 jaar – van ons koor Enjoy, onder leiding van Lex van Diepen, was een feest ! Het groots concert was helemaal uitverkocht! Maar liefst 400 mensen zaten in onze mooie kerk in Driel en ze genoten zeer van Koor Enjoy en Petra Berger. Zij staat terecht bekend om de stijlvolle manier waarop zij klassiek met pop combineert.
Enjoy ontving veel positieve reacties > ‘Dank daarvoor! Wat hebben we genoten met zijn allen, en wat een feest om voor zo’n volle kerk te mogen zingen!’

Kijk verder op de website van www.koorenjoy.nl

Polen concert

20 september 2018

Hartverwarmend concert met Promyki en Cantorije

Hert jeugdorkest Promyki Krakowa (‘Stralen van Krakau’) wist na de pauze van geen ophouden met hun enthousiasmerende traditionele Poolse muziek. Omdat ze de betrokkenheid voelden van de grote schare bezoekers. Met hun Poolse instrumentele muziek en zang speelden ze de sterren van de hemel.  Promyki onderstreept nu al bijna 25 jaar de belangrijke Poolse bijdrage aan Operatie Market Garden.
Voor de pauze concerteerden Promyki Krakowa en ons befaamde gemengd koor Cantorije, onder leiding van Diederik Elings, samen. De bezoekers kregen natuurlijk de gelegenheid het ontroerende Marialied Czarna Madonna (Zwarte Madonna) mee te zingen.
De bezoekers van dit hartverwarmende concert ervoeren weer de warme band van Driel met Polen.

Musikado

28 oktober 2018

Warm Musikado-concert

Thank you for the music! Met deze ABBA-topper besloot het muziekcollectief Musikado  weer een  feestelijk Blije Kerk-concert. ‘Thank you for the music!’; zeiden ook de ruim 250 mensen, die genoten van de muzikale cadeautjes, die Musikado royaal uitdeelde. Van ABBA tot Toon Hermans; van ‘n Beatle-medley tot  ‘n operette-mix.  Deze cadeautjes waren zondagmiddag  met name bedoeld voor de donateurs van Musikado, die de ambitie van dit gezelschap mogelijk maken.
Musikado is een amateurgezelschap, hun presentatie professioneel!  Het optreden getuigde van gedegen kwaliteit. Waarbij vooral de solo-presentaties opvielen; zowel  de zang- als de instrumentatienummers. Het was een genot om naar de echt mooie stemmen van de solisten te luisteren!  Vooral wanneer ze niet versterkt, zonder microfoon, zingen.
Musikado wil mensen, die een opkikkertje kunnen gebruiken, een mooi blij moment bieden.  Muziek verbindt, muziek ontroert, maakt blij, verzacht verdriet, pijn en eenzaamheid. Muziek laat je vooral even genieten van het moment. Het geluk dat je zoekt is vaak te vinden in de dagelijkse dingen. In de Maria Geboortekerk zong Musikado: ‘When I find myself in times of trouble, Mother Mary comes to me. Speaking words of wisdom, let it be’.
Het concert begon stemmig met het Panis Angelicus en eindigde met Leef van André Hazes jr. Daartussen zaten prachtige balads van Simon & Garfunkel, Wende Snijders, Gerard van Maasakkers, Toon Hermans en heerlijke meezingmedleys van Abba en The Beatles. Een programma met voor elk wat wils.
Musikado treedt op in bejaarden- en verzorgingshuizen; en verzorgt ook huiskameroptredens voor mensen die een muzikaal cadeau kunnen gebruiken.  Voor contact hierover: Musikado.nl. Het optreden in Driel was een feest. Op de eerste koude dag – de wintertijd begon – was een volle kerk getuige van een wonderlijk effect; de kerk was warm, de kerk was blij!
Musikado liet weten: ‘We kijken er met heel veel plezier op terug en genieten nog even na met de foto’s en opnames van deze heerlijke middag. We hopen dat we onze donateurs hebben getrakteerd op een mooi muziekcadeau en dat ze ons blijven steunen in onze missie: het uitdelen van muziek!’

Voor meer informatie, kijk op de website van www.musikado.nl

Catharina Jansen
met de Drielse koren Cantorije en Enjoy

13 mei 2018

Aansprekend Moederdag Mariaconcert

De bekende sopraan Catharina Jansen, leerling van Aafje Heynis, opende het concert met Schuberts Ave Maria en Bachs ontroerende Bist du bei mir. In het gevarieerde concert zong Cantorije Marialiederen in verschillende talen, bv. het Gaude Mater Polonia, en  3 Afrikaanse liederen. Bij het slotlied, Mashiti werden de bezoekers betrokken. Enjoy verraste met een paar nieuwe nummers, zoals het Ave Verum van Karl Jenkins. Tenslotte zong Catharina als soliste mee in Homeward Bound en in I believe. ’n Volle kerk genoot van dit zeer geslaagde eerste Blije Kerk concert.

Zie ook de site van www.catharina-jansen.nl

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Blije Kerk Concerten? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden Nieuwsbrief Blije Kerk Concerten Driel

1 + 11 =

(U kunt zich elk moment weer afmelden voor de nieuwsbrief)